Humberto Tan: ‘Akwasi, je verklaring kwam te laat’

Humberto Tan vindt dat Akwasi na zijn haatspeech op de Dam veel te lang heeft gewacht met het terugtrekken van zijn uitspraken. Dat heeft hij hem gisteren gezegd in Humberto op NPO Radio 1. Akwasi riep op de Dam dat hij Zwarte Piet in zijn gezicht gaat trappen, maar kwam pas drie maanden later – na handjeklap met het OM – met een verklaring waarin hij afstand nam van zijn uitspraken. Humberto sprak hem er gisteren op aan bij de start van zijn mediatour om zijn omroep te promoten.

De afgelopen tijd hebben we niet veel van Akwasi gezien, ondanks de lancering van zijn omroep ZWART. “Wij kozen ervoor om niet gelijk al ons kruit te verschieten. We willen eigenlijk heel erg selectief kijken waar we aan tafel gaan en waar we aanschuiven en waar we het gesprek gaan voeren.”

Akwasi wordt selectiever met zijn media-optredens. “We hebben de tijd tot 31 december om 50.000 leden te halen, dus die urgentie is er zeker, maar we moeten wel de tijd nemen om goed beslagen ten ijs te komen en ervoor zorgen dat, waar we ook zitten, we het juiste verhaal vertellen.”

Humberto: “En nu is die tijd aangebroken?

Akwasi: “Jazeker en we beginnen met jou.”

‘Je sorry kwam te laat’

Humberto is uiteraard uitgekozen door Akwasi, omdat hij bekendstaat om het vermijden van kritische vragen. Wel besloot hij terug te komen op de Dam-speech.

Akwasi: “Ik kijk terug naar een periode met een ontzettende tweestrijd. Een innerlijk conflict van jewelste. Met hoofdletters, met koeienletters. Ik heb zo veel dingen geschreven en er gingen ook zo veel dingen de prullenbak in. Er kwam zo veel op me af. Het was een ongekende periode, een wervelwind. Ik moest echt even de tijd nemen om tot mezelf te komen. Daarom duurde het zo lang om met een verklaring op de proppen te komen.”

Humberto: “Op 1 juni had je die uitspraak op de Dam en op 11 september had je uiteindelijk je verklaring. Dat is drie maanden. Dat is lang, hè? Dat is te lang. Ik snap je emotie die eronder zit, maar de woorden snapte ik niet. Ik denk dat je eerder had moeten reageren.”

‘Niet zo handig’

Achteraf gezien is Akwasi het daar wel mee eens. “Het is een moment van opwinding geweest waarin ik ontzettend gefrustreerd ben geweest. Natuurlijk, als ik terugkijk: op dat moment was het niet zo handig. Zeker niet. Ik heb dit nog nooit gezegd, maar ik voelde het wel. Alleen hoe weerleg je dat? Daar heb je de tijd voor nodig. Ik moest wel heel goed nadenken van: wat wil ik zeggen en hoe wil ik het zeggen? En aangeven dat frustratie het eventjes van me won. Dat is wat er echt gebeurde.”

Humberto: “Vind je het moeilijk om hierover te praten?

Akwasi: “Ehm, je hoort het. Het is de eerste keer en ik vind het wel een beetje lastig.”

Humberto: “Je strem breekt een beetje.”

Akwasi: “Omdat het me toch nog wel aan het hart gaat hoor. Het is best wel een pittige periode geweest en nazorg is ook belangrijk.”

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen