Beste vriend Anna Nooshin: ‘NL heel racistisch’

Influencer Robbert Rodenburg, die onlangs de media haalde met zijn interview met gravin Eloïse, is er door de Black Lives Matter-hype achtergekomen dat er zeer veel racisme is in Nederland. Dat zegt de beste vriend van Anna Nooshin op YouTube. Binnen de grachtengordel is er een soort strijd gaande tegen alles dat te wit is – Anna noemde onder meer het Televizier-gala te wit – en ook Robbert doet daar actief aan mee. Hij staat volledig achter de Black Lives Matter-beweging.

Het is goed dat de zwarte mensen zo zijn opgestaan, vindt Robbert. “Ik ben heel blij – of blij is misschien niet het goede woord – maar ik ben heel blij dat het gebeurt in de zin dat ik het heel goed vind.”

Robbert is zich bewust geworden van zijn witte privilege. “Als ik voor mezelf mag spreken – en daarom ben ik ook blij dat deze beweging er is – ben ik me echt niet heel vaak bewust geweest van het feit dat ik wit ben en het feit dat dat dus echt wel privileges met zich meebrengt.”

Nederland racistisch

Nooit eerder realiseerde Robbert zich dat Nederland zo racistisch is. “Ik heb ook gewoon nooit heel erg gezien dat echt een heel groot deel van Nederland zo ongelooflijk racistisch kan zijn. Ik ben zoals ik al zei heel blij dat er eindelijk een beweging komt en ook zie dat er stappen worden gemaakt, weet je wel?

Het gaat de goede kant op, merkt hij nu. “Als ik dan lees dat Zwarte Piet niet meer op Facebook en Instagram meer mogen komen, dan denk ik oprecht: er gebeuren nu veel dingen en mensen worden zich heel erg bewust.”

Blank en donker

Zelf let Robbert ook goed op zijn woordgebruik. “Bijvoorbeeld het woord – ik weet niet of ik het zo mag zeggen – maar ik zei altijd blank en donker. Nou ja, ik was me daarbij echt van geen kwaad bewust en dat zijn allemaal dingen die ik dan ook leer. Dat daar allemaal andere benamingen zijn en dat het verkeerd kan overkomen.”

Nu zou hij nooit meer blank of donker zeggen. “Daarom ben ik heel blij dat door alle Instagram-pagina’s, docu’s, boeken en dingen die ik online gelezen heb, heel veel mensen zichzelf zijn gaan educaten over het onderwerp.”

Ik vind het heel goed dat het er is en dat het heel waardevol is.”

Foto: YouTube

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen