940.000 kijkers voor De Gouden Kooi


De kijkcijfers van zondag 1 oktober 2006 (SKO)

De Gouden Kooi (Talpa, 20:30) – De kick-off van De Gouden Kooi werd gisteren door 940.000 kijkers (madl: 12.1%) bekeken. In de eerste aflevering van het nieuwe realityprogramma was te zien hoe zes deelnemers vroegtijdig de kapitale ‘Gouden Kooi’ in Eemnes betraden. “Het is een ‘Open End Reality Soap’: zolang de kijkers en deelnemers het leuk blijven vinden, gaat het door“, aldus Talpa-baas John de Mol. Op de vraag wie er eerder zal afhaken, de kijkers of de deelnemers, hoeft Jan Teurlings, docent televisiestudies aan de UvA, niet lang na te denken. Teurlings: “De kijkers, zonder meer.

Het is geen sterk format. Bovendien, mensen zijn reality-moe”, aldus Teurlings in het NRC. Volgens hem zal De Gouden Kooi ontaarden in een pestshow. “Al dit soort programma’s zijn erop gericht om conflict uit te lokken. Conflict is nu eenmaal interessanter om te volgen dan een stel gelukkige mensen.” Psycholoog Bram Buunk denkt dat deelnemers aan dit soort programma’s er vaak iets aan over houden: “Bijvoorbeeld pleinvrees, of niet meer volledig normaal kunnen functioneren. Er ontstaat voor de deelnemers in het huis een werkelijkheid op zich.” Iemand als Natasia (foto), die haar twee kinderen achterlaat, onderschat volgens hem het programma. “Of ze is een keiharde.” Natasia denkt daar anders over, zij is de kinderen en de dagelijkse sleur wel even zat: “Het zijn ook zulke draken.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever (SBS6, 21:02) – SBS 6 ging gisteren van start met een nieuw seizoen van het misdaadprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Peter R. werd half september in Oisterwijk gearresteerd, toen hij een politieagent en de korpsleiding wilde confronteren met zijn bevindingen over discutabele contacten van de agent met hoogbejaarde vrouwen. De beelden van de arrestatie waren gisteren te zien in een nieuwe aflevering van Peter R. de Vries, die door 825.000 kijkers (madl: 11.1%) werd bekeken. Recht tegenover het programma van De Vries, scoorde een nieuwe aflevering van KRO’s Boer zoekt vrouw 2.539.000 kijkers (madl: 32.9%). RTL 4 bracht op hetzelfde moment de uitslag van Dancing on Ice op het scherm. Wendy van Dijk heeft het ijsschaatsprogramma moeten verlaten. Zij moest het in de skate-off opnemen tegen haar collega Froukje de Both. Dancing on ice, de uitslag werd door 1.105.000 kijkers (madl: 14.3%) bekeken.

Reporter (KRO, Ned3, 21:58) – Het onderzoeksprogramma Reporter startte het nieuwe seizoen gisteren op Nederland 3 met een uitzending over Nederlands grootste terreurverdachte Samir A. De 20-jarige Samir A. sprak in de uitzending voor het eerst over de martelaarsvideo waarin hij aanslagen op Nederlandse burgers rechtvaardigt. Samir A., die eind vorig jaar werd opgepakt op verdenking van het beramen van aanslagen op politici en overheidsgebouwen, houdt vol dat hij onschuldig vastzit. “Ik word door de autoriteiten gebruikt om de bevolking angst aan te jagen.” Ook vertelde hij niet bang te zijn voor de dood. “De dag en tijd waarop ik zal sterven is al bepaald. Dus als ik gedood word vanwege mijn ideeën, dat moet dat zo zijn. Dat is voor mij geen punt.” Reporter trok 213.000 kijkers (madl: 3.0%). Voorafgaand aan de uitzending bracht de NPS De avond van de grote filmquiz op het scherm, waarmee de omroep 342.000 kijkers (madl: 4.4%) scoorde. De trilogie The Lord Of The Rings van regisseur Peter Jackson is in dit programma uitgeroepen tot ‘beste film aller tijden’.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen