Claudia de Breij cancelt gezinsreis naar New York, vreest detentie
Claudia de Breij heeft haar gezinsreis naar New York last minute gecanceld. Ze vreest te worden geweigerd bij aankomst of in een detentiecentrum te worden geplaatst. “Poetin-provincie!”

Het toerisme naar de Verenigde Staten neemt enorm af nu president Donald Trump voor steeds meer onzekerheid zorgt. Door bizar beleid bij de grenscontroles lopen ook gewone reizigers een serieus risico op arrestatie, schrijft BNR op basis van berichtgeving in de Financial Times. Daarin delen verschillende getroffen reizigers hun ervaringen.
Risico voor toeristen
De 25-jarige toerist Lucas Sielaff had een Duits paspoort en een geldige visumvrijstelling, maar werd bij aankomst als een crimineel behandeld, vertelt hij. Hij werd geboeid, meegenomen voor verhoor, urenlang ondervraagd en zestien (!) dagen vastgehouden. En zo zijn er vele verhalen, bijvoorbeeld ook van de Canadese Jasmine Mooney.
Jasmine is ook zo’n twee weken vastgehouden zonder valide reden. Ze vermoedt dat ze zo lang is opgesloten omdat de detentiecentra commercieel worden gerund: hoe meer mensen er vastzitten, hoe meer winst bedrijven als CoreCivic en GEO Group maken, legt ze uit in The Guardian. “Ze hebben geen enkele prikkel om mensen snel vrij te laten.”
Kritiek op Trump
Er zijn ook meerdere berichten over mensen die bij de grens geweigerd zijn vanwege kritiek op Donald Trump, en dat zorgt voor een afschrikwekkende werking bij Claudia de Breij. Zij is in haar columns in de VARAgids regelmatig kritisch over de Amerikaanse president en heeft geen zin dat zij, of haar gezin, worden staande gehouden op het vliegveld.
Claudia kreeg vorige maand voor haar vijftigste verjaardag een gezinsreis naar New York cadeau, maar we zien op haar Instagram dat ze uiteindelijk naar Londen is gegaan. Waarom? Angst voor de grenscontrole.
Poetin-provincie
Het is jammer, maar het is niet anders, aldus Claudia in haar column. “Een van de verrassingen die ik kreeg was dat we, voor het eerst met het hele gezin, naar New York gingen! Met de jongens, die daar nu oud genoeg voor zijn en heel veel zin in hebben. En we gaan naar gave musicals, Hadestown en Hamilton en ZE WILLEN MEE!”
Nou, het feest is dus niet doorgegaan. “Reichskanzler Trump gaat snel. Dat leuke vakantieland, dat heerlijke Amerika, dat baken van democratie en showbizz (twee van de belangrijkste dingen in mijn leven) bestaat niet meer. Ik hoop dat het nog terugkomt, maar nu is het een rare provincie van Poetin.”
Iets onaardig
Het risico op een onmenselijke behandeling bij de grens is gewoon te groot, aldus Claudia. “Mensen worden geweigerd bij de grens omdat ze wel eens iets onaardigs over Trump hebben gezegd. Een Franse wetenschapper. Een Brits bandje. Een Duitse toerist.”
Hoe de grenscontrole dat weet? Telefooncontroles. KPMG waarschuwt mensen dat de douanebeambte je telefoon kan doorzoeken en meenemen om te kopiëren. “Beperk het aantal elektronische apparaten dat de Verenigde Staten wordt binnengebracht”, luidt hun advies.
Twaalf dagen
Claudia vindt het bizarre praktijken. “Een Engels meisje van achttien zit nu al 12 dagen vast in een detentiecentrum ergens in Amerika, niemand weet waarom. (…) ‘Ik denk dat we niet moeten gaan’, zei ik tegen mijn vrouw. Zij had het ook al gedacht. ‘We wachten nog heel even af.'”
Het gewijzigde reisadvies van onze overheid voor Ihbtq+-reizigers naar de Verenigde Staten gaf de doorslag. “‘We gaan wel een andere keer naar New York, toch? Ooit?’, vroeg mijn oudste zoon. (Niet zielig doen, Claudia. Niet zielig doen. Niet zielig doen.)”
Claudia in Londen: