Johan Derksen adviseert Joost Klein: ‘Neem eerste vliegtuig terug!’

Johan Derksen adviseert Joost Klein om het eerste vliegtuig van Malmö naar Nederland te nemen nu ze hem op het strafbankje hebben gezet. “Je laat je toch niet zo piepelen daar!”

Joost Klein en Johan Derksen © Ruud Janssen, SBS

Het is nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival: onze inzending Joost Klein werd gisteren vlák voor de generale repetitie op het strafbankje gezet door EBU, de organisator. Hij mocht ’s avonds ook niet optreden voor de jurypunten; die hebben nu – bij wijze van uitzondering – zijn optreden in de halve finale beoordeeld.

Geen Europapa

Wat Joost gedaan heeft? Het zou achter de schermen ‘fysieke confrontatie’ met een Zweedse fotograaf zijn gekomen. Afgelopen nacht werd bekend dat niet alleen de EBU de zaak in onderzoek heeft, maar óók de lokale politie. “We zijn ter plaatse en voeren onderzoeksmaatregelen uit om te zien wat er is gebeurd”, zegt een woordvoerder van de politie.

Joost is volgens AvroTros nog niet gediskwalificeerd, maar wel is de Nederlandse vlag weggehaald uit het deel van de hal waar de artiesten verblijven. Het begint er steeds meer op te lijken dat hij vanavond níet Europapa zal zingen in de grote finale van het liedjesfestijn.

Overdreven

Johan Derksen weet niet wat er gebeurd is, maar vindt de maatregelen wel overdreven, zegt hij in Vandaag Inside. “Als ik hem was, dan zou ik het eerste vliegtuig naar huis nemen en zeggen: ‘Vallen jullie lekker dood met je Songfestival, ik laat me toch niet piepelen!’”

Het is belachelijk als Nederland niet mee mag doen, maar Israël wel, aldus Johan. “De staat Israël is verantwoordelijk voor 35 duizend doden en die mevrouw mag gewoon alles en hij geeft een duwtje of wat dan ook en hij wordt eruit gezet. Belachelijk, het gaat helemaal nergens over.”

‘Feiten kennen ze’

Ze laten die Joost veel te lang hangen, vindt Johan. “De feiten kennen ze langzamerhand, hè? Het is vanmiddag gebeurd en dan neem je een beslissing. Of hij doet mee of niet. Klaar. Geef duidelijkheid! Dat zijn nou mediamensen die in de media-industrie werken en we zitten al uren te wachten!”

Heel even leek het erop dat Joost een conflict had met de Israëlische inzending. Hij zocht ook de confrontatie met haar tijdens een persconferentie, waar hij ‘why not’ riep toen iemand haar aangaf dat ze een bepaalde vraag niet hoefde te beantwoorden. “Ik vond het heel normaal, want het is een journalistieke vraag. Als die mevrouw daar zit, dan vraag je dat.”

Beeldvorming

Joost zat tijdens die persconferentie ook met een Nederlandse vlag over zijn hoofd. Hélène Hendriks: “Voor de beeldvorming is dat niet helemaal lekker, maar dat is iets wat hij wel vaker doet.”

Wilfred Genee: “Hij is wel een beetje in zichzelf gaan geloven. Misschien is dat ook het gevaar geweest, dat hij een beetje overmoedig is geraakt.”

Chris kritisch

VI-ster Chris Woerts is ook kritisch op Joost:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is het optreden van Joost Klein toch al verpest, ook al gaat het door?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen