Apart: Charles Groenhuijsen bij RTL4 in actie tegen zomerstop Op1

Opvallend: Charles Groenhuijsen heeft gisterenavond RTL Boulevard uitgekozen om te protesteren tegen de zomerstop van zijn talkshow Op1. “Mijn journalistieke hart bloedt.”

Charles Groenhuijsen en Eddy Zoëy © RTL

Eigenlijk zou Op1 ook dit jaar weer de hele zomer doorgaan, maar twee weken geleden werd plotseling bekend dat er tóch een zomerstop aan komt: die begint op 17 juli, waarna de talkshow op 21 augustus weer terugkeert. De reden? Het rommelt achter de schermen, BNNVARA is eruit gestapt en nu willen ze opeens het decor aanpassen. En dat kost tijd.

Charles’ hart bloedt

Charles Groenhuijsen, een van de presentatoren van Op1, maakt intern kennelijk geen enkele indruk op de beslissende bobo’s. Zijn protest tegen de zomerstop was gisterenavond namelijk het openingsitem van RTL Boulevard. Hij vindt het belachelijk dat zijn programma ermee ophoudt terwijl het vierde kabinet van Mark Rutte net is gevallen.

De Omroep MAX-presentator in de showrubriek: “Mijn journalistieke hart bloedt. Niks ten nadele van de commerciële omroep, integendeel, maar bij écht groot nieuws kijkt Nederland massaal naar de NPO. Het NOS Journaal, de actualiteitenrubrieken, enzovoorts. En daar zijn wij er één van. En die taak hebben we ook voor een deel.”

‘Heel erg veel pijn’

Het is ongelooflijk, vindt Charles. “Ik kijk er puur als journalist naar en denk dan: we moeten er gewoon zijn, dus ja: het doet echt ontzettend veel pijn dat je dan in zulke cruciale weken ertussenuit moet.”

Hij vervolgt: “Twee weken gelden kregen we ineens te horen: ‘Tóch een zomerstop.’ En op de redactie ging zoiets van: o, echt waar, joh? Of gaan ze zich weer bedenken? Ik wacht het maar even af.”

Boodschap aan Hélène

RTL 4 stopt in de zomer óók met de late talkshow en dat betekent dat er maar één praatprogramma overblijft: De Oranjezomer. Charles: “Hélène Hendriks zit misschien hiernaar te kijken en Hélène, ik gun het je echt van harte, maar jij en ik weten ook: groot nieuws? Nederland kijkt naar de NPO. En zo is het. En zo moeten we het houden.”

Charles houdt hoop. “Ik denk dat nu ergens in een van die grote NPO-gebouwen een paar bestuurders heftig zitten te vergaderen van: mijn hemel, wat hebben we nou toch besloten? Maar in ieder geval hoop ik níet dat ik vrijdagavond tegen jullie allemaal moet zeggen: ‘Nou, dit was het voor eventjes, doei, tot in augustus! Tijd voor vakantie!’”

Beginnersfout

BLVD-host Eddy Zoëy noemt de zomerstop ‘ouderwets’ en tv-deskundige Rob Goossens zegt: “Eigenlijk is het een beginnersfout. We hebben in het verleden de situatie gehad dat er gigantisch veel gebeurde en we ons afvroegen: waar is de talkshow om het te bespreken?”

Dat was de zomer van 2016. “Toen gebeurde er écht heel veel. Onder andere de staatsgreep in Turkije. En er was geen énkele plek om dat na te bespreken. Toen zei iedereen: ‘Dit gaan we niet nog een keer laten gebeuren.’ Vanaf dat jaar is er elke zomer door geprogrammeerd.”

Rob adviseert de NPO om Op1 alsnog door te programmeren.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Op1 gewoon door moet in de zomer?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen