Marieke Elsinga onder vuur: ‘Aziaten als kermisattractie? Bizar!’

Marieke Elsinga krijgt forse kritiek omdat ze in haar kijkcijferflop Alles is Muziek twee zwaarlijvige Aziatische mannen opvoert als een soort kermisattractie. “We zitten niet meer in 2009!”

Marieke Elsinga © RTL

Hoi Chi Cheung, bij het grote publiek bekend als ‘meneer Cheung’ uit Ik Hou van Holland, gaf twee maanden geleden een interview aan de Volkskrant. Hierin ging het over het feit dat hij is uitgegroeid tot symbool in de strijd tegen de stereotypering van Aziaten in de Nederlandse media. Deze groep wordt vaak op een bepaalde manier neergezet.

Twee Aziatische heren

Juist in de wetenschap dat veel Aziatische Nederlanders daar moeite mee hebben, vindt tv-professor Tina Nijkamp het ongelooflijk dat Marieke Elsinga daar nu vrolijk aan meedoet met haar kijkcijferflop Alles is Muziek.

Marieke voerde afgelopen weekend twee zwaarlijvige Aziatische mannen op en zei: “Ze komen helemaal uit Tokio, Japan. Dit duo staat bekend omdat zij echt werkelijk de gekste geluiden kunnen maken met hun lichaam. Ik heb hier een pompje waarmee je ballonnen op kunt blazen. Wat kunnen ze met dit pompje in combinatie met hun lichaam?”

Kermisattractie

Tina vindt dit te ver gaan, schrijft ze op Instagram. “Nota bene twee maanden na en groot artikel in de Volkskrant waarin duidelijk werd dat Meneer Cheung uit Ik Hou van Holland anno 2023 echt niet meer zou kunnen, lijkt het erop dat Alles is Muziek zich daar niks van aantrekt.”

Ze vervolgt: “In de nieuwe promo voor aankomende zaterdag is te zien dat de twee Aziatische mannen die vorige week als ‘kermisattractie’ werden opgevoerd omdat ze geluid kunnen maken met hun navel, er deze zaterdag wéér in zitten. Heeft Alles is Muziek z’n eigen Meneer Cheung? Hoe kan dit?”

‘Dit kan niet, RTL!’

Het RTL 4 van zenderbaas Peter van der Vorst slaat hiermee volledig de plank mis, vindt Tina. “Wellicht een goed idee als RTL het Volkskrant artikel nog eens gaat lezen. Vind het erg vreemd van RTL 4. Past ook helemaal niet bij de uitgangspunten van het Mediapact wat laatst getekend is door veel mediapartijen, waaronder RTL4.”

Ze vervolgt: “Heb net aflevering twee nog even terug zitten kijken en het kan gewoon echt niet als je als zender ‘respectvol samenwerken’ zo belangrijk vindt. Ze worden [door Jeroen van der Boom] ‘De Deurzakkers’ genoemd, uitgelachen, alles. Schandalig dat je dat in montage laat zitten eigenlijk. Het is niet meer 2009. Teken dan niet zo’n pact!”

Stories

De stories van Tina:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Marieke Elsinga zet Aziatische mannen in als kermisattractie. Twijfelachtig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen