Ebru Umar heeft pittige meningen: ‘Maar talkshows boycotten mij’

Ebru Umar staat bekend om haar pittige mening, maar toch zien we de columniste nauwelijks aan een talkshowtafel zitten. Hoe kan dat? “Ze moeten je wel een podium gunnen, hè?”

Ebru Umar © SBS 6

Talkshows hebben naar eigen zeggen de grootst mogelijke moeite om vrouwen met een mening te strikken. Ebru Umar is een vrouw, heeft een mening, maar wordt toch nauwelijks gevraagd. Hoe kan dat? “Ik word nooit gebeld. Ze moeten je wel een podium gunnen, hè? En dat is gewoon niet aan de orde”, zegt ze in de podcast Daphne op Donderdag.

‘Wie belt me?’

Vreemd, vindt gastvrouw Daphne Deckers. Zij wordt juist te pas en te onpas gevraagd, maar weigert dan. “Ik word vaak gebeld voor dingen waar ik geen verstand van heb. Maar dan denk ik altijd: ik ga daar toch niet zitten?”

Ebru vindt de beloning ook belangrijk. “Het eerste waar het om gaat is van: wie ben je? Wie belt me? Dat is het allerbelangrijkste. Het tweede is: wat betaal je? Ik weiger ergens te gaan zitten waar mannen aan tafel wel betaald worden en ik niet.”

‘Wat schuift het?’

Talkshows die niet betalen hoeven Ebru niet te bellen. “Misschien heb ik een paar keer te vaak gezegd van: ‘Wat schuift het?’ En zij te vaak gehoord van: ‘Nou, dan kom ik niet.’”

Daphne: “Ik ben nog nooit betaald voor…”

Ebru: “Ja, ik vind het belachelijk. Ik vind het totaal belachelijk. Want je gaat erheen, dat kost je tijd. Je zit daar in die f*cking make-up, dat kost je tijd. Dan ga je nog een uur aan tafel zitten, kost je tijd. Dan moet je nog terug! Je maakt hún content. En dan ga jíj erop vooruit, denken ze?!”

Niet meer gebeld

Wat een onzin, aldus Ebru. “Sorry hoor, ik bedoel, ik geloof niet dat jij een podium nodig hebt om je boeken te verkopen. Hé, en ik hoef ze niet te verkopen, dan verkoop ik maar geen boeken. Maar het gaat me niet overkomen dat een ander over mijn rug geld verdient. Gaat niet gebeuren. Punt.”

Ze vervolgt: “Dus ik word ook niet meer gebeld, hè? Door tv, radio of wat dan ook, voor dit soort debatten.”

‘Mag je niet zeggen’

Ebru denkt dat haar mening, die niet politiek correct is, ook afstotend werkt. “Ik denk dat ze bang zijn dat ze dan doorkrijgen dat we de grenzen dicht moeten gooien en dat het wel klaar is met die asielzoekerscentra.”

“En dat het toch wel hartstikke belachelijk is dat jongeren geen woningen krijgen en dat mensen die rechtstreeks van de boot komen, wel een woning krijgen. Ik geloof niet dat ik iets raars zeg, maar je mag het niet zeggen.”

Fragment

Ebru zat begin vorig jaar nog wel bij Vandaag Inside (toen VI Vandaag):

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ebru Umar weer aan tafel in Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen