Johan Derksen valt uit tegen Wilfred Genee: ‘Je wil weer deugen!’

Johan Derksen vindt dat Wilfred Genee zich politiek correct opstelt in de discussie over herstelbetalingen voor het slavernijverleden. “Je moet even deugen geloof ik op televisie, hè?”

Wilfred Genee en Johan Derksen © SBS 6

De aangekondigde excuses van de regering voor het Nederlandse slavernijverleden veroorzaken veel ophef, vooral vanwege de eventuele herstelbetalingen. “Ik las een enquête: 49 procent van Nederland is er tegen dat er geld wordt uitgekeerd aan die Surinamers en 33 procent van Nederland is ervoor”, zegt Johan Derksen in De Oranjewinter.

‘Claims uit Bijlmer’

Het gaat uiteindelijk allemaal om geld, aldus Johan. “Wat ik voorspeld had, is al uitgekomen, want bij de familie Knoops wordt de deur platgelopen met Surinaamse mensen die een vergoeding willen hebben. Die vinden zich afstammeling van slavernij-ouders.”

Hij vervolgt: “Advocaten zien natuurlijk handel, want zodra er excuus aangeboden wordt, wordt het een stuk makkelijker om een vergoeding te claimen. Dat houdt dus in dat alle Surinamers in Nederland, buiten de goeien die gewoon realistisch in het leven staan, er een verdienmodel in zien. Iedereen uit de Bijlmermeer komt nu met een claim.”

Dollartekens

Johan vindt dat het allemaal erg onsmakelijk overkomt. “Het is onsympathiek, met dollartekens in de ogen aan deze serieuze zaak willen verdienen. Ik vind die trend, die hype totaal bezopen dat er overal excuses aangeboden moeten worden voor dingen die 150 jaar geleden gebeurd zijn.”

Hij vervolgt: “Er is niemand in Nederland die daar verantwoordelijk voor is. Ik voel me er zéker niet verantwoordelijk voor en hij moet ook niet namens mij excuses gaan aanbieden. Ik hoop wel dat hij dat even zegt in Suriname.”

Oude, witte man

Collega Wilfred Genee: “Je gedraagt je op dit moment wel een beetje als een oude, witte man. Dat weet je, hè?”

Johan: “Ik gedraag me zoals ik ben, Wilfred.”

Wilfred: “Ja, als een oude, witte man.”

Johan: “En met mij 49 procent van de Nederlandse bevolking. Die denkt er precies zo over. En jij voor de bühne gaat hier schijnheilig zitten doen.”

Wilfred: “Nee, ik laat het andere geluid horen, want ik denk dat er genoeg mensen zijn die wél toch…”

Johan: “33 procent.”

Wilfred: “Ja, dus die zijn er ook.”

‘Jij wil deugen!’

Johan: “Maar ik denk toch dat we in een staat als Nederland heel goed naar de meerderheid moeten luisteren in dit soort zaken.”

Wilfred: “Niet de meerderheid, hè? Over de vijftig procent is de meerderheid.”

Johan: “Nee, de rest heeft zich onthouden van stemming. Maar je moet even deugen geloof ik op tv, hè?”

Wilfred: “Ik hoef helemaal niet te deugen, Johan, maar er is toch altijd een ander geluid dan jouw geluid? Jouw geluid is toch niet het enige geluid?”

Johan: “Nee hoor.”

Wilfred: “Nou dan! Dan is het toch verstandig dat we ook het andere geluid laten horen voor de mensen die ook naar dit programma kijken?

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Herstelbetalingen voor de slavernij: goed idee?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen