René van der Gijp he-le-maal klaar met Matthijs: ‘Totale randdebiel’

René van der Gijp is echt he-le-maal klaar met Matthijs van Nieuwkerk. De VI-ster vindt dat er geen verzachtende omstandigheden gelden voor zijn wangedrag bij De Wereld Draait Door. “Randdebiel!”

René van der Gijp en Matthijs van Nieuwkerk © SBS, NPO

Het is duidelijk dat René van der Gijp echt voorgoed klaar is met tv-collega Matthijs van Nieuwkerk. De Vandaag Inside-ster is verbijsterd over de Volkskrant-onthullingen over diens wangedrag bij De Wereld Draait Door. “Ik ben echt enorm geschrokken, dat meen ik echt. Het is gewoon een totale randdebiel”, zegt hij in De Oranjewinter.

‘Die is gek’

René is keihard in zijn oordeel. “Ach, het is een totale randdebiel. Ik vind het eigenlijk Matthijs nog geen eens kwalijk te nemen, weet je wel. Die is gek.”

Collega Wilfred Genee: “O, dan is het oké?”

René: “Nee, maar die is niet goed, maar ik vind het meer mensen uit zijn omgeving, Eus bij wijze van spreken (…), en zo’n gozer van de NPO en ook zo’n vrouwtje, Dieuwke Wynia… Die vind ik het meer aan te rekenen dan Matthijs.”

Vernederen

Matthijs is te ver gegaan, vindt René. “Ik ben gewoon, zo zit ik in elkaar, tégen mensen vernederen. Daar ben ik zó op tegen en mensen die dat doen… Dat vind ik het ergste wat er is, dat meen ik uit de grond van mijn hart. En dan hoor ik hier dingen roepen als: ‘Ja, maar Kees Jansma was vroeger ook zo.’ Dan is dat ook een gek!”

Hij vervolgt: “En als Jack van Gelder vroeger ook zo was, dan is het ook een gek. (…) Ik heb het zitten lezen en dacht echt: dat is gewoon iemand met een verstandelijke beperking. Ja, een patiënt.”

Wilfred: “Dat kun je hem niet aanrekenen dat hij zich zo gedraagt? Je maakt hem nu ontoerekeningsvatbaar op dit moment.”

Jezuscomplex

Matthijs heeft volgens René dringend hulp nodig. “Mensen vernederen vind ik ziek. Ik vind het ziekelijk. Dan ben je een patiënt. Dan is het in je jeugd misgegaan, echt. Hij is een patiënt, hij is een narcist, hij is alles. Het is een gek. Het is wel een man die heel erg in zichzelf is gaan geloven. Een Jezuscomplex had-ie.”

René zou direct ingrijpen als hij dit soort gedrag zou waarnemen. “Als jij tegen iemand zegt hier: ‘Nu zeg je tegen mij sorry meneer Derksen en op je knieën’, dan tik ik jou op je rug en zeg: ‘Johan, luister, het is lelijk mis met jou. Ga terug naar Grolloo en denk er drie maanden over na.’”

Doorgeslagen

Johan Derksen vergoelijkt Matthijs’ gedrag. “René zijn mening respecteer ik zeer, maar hij zegt ook terecht dat hij uit de voetballerij komt. René heeft nooit in de maatschappij onder een baas gewerkt en is ook nooit in de maatschappij een baas geweest, maar als je een toko leidt, dan kom je weleens in de omstandigheid dat je iemand tot de orde moet roepen.”

Hij vervolgt: “Dat hoort dan niet zoals Matthijs dat doet, want dat is doorgeslagen en dat kan niet – dat ben ik met je eens, maar er vallen weleens woorden. Zo ben ik opgevoed bij de kranten waar ik gewerkt heb en zo was je zelf als baas ook. Er vielen weleens harde woorden.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen