Arjen Lubach wil geslacht volledig uit Nederlands paspoort halen

Arjen Lubach wil dat het persoonskenmerk geslacht uit het Nederlands paspoort wordt gehaald. De invloedrijke NPO-ster vindt het irrelevant om nog langer te vermelden of iemand man of vrouw is.

Arjen Lubach © NPO

Er wordt gewerkt aan een nieuwe transgenderwet die het makkelijker maakt om in je paspoort je geslacht aan te passen. “De nieuwe wet is zeker beter dan hoe het nu is, maar het stomme is dat de begrippen geslacht en gender toch weer door elkaar worden gebruikt, want kijk: wat er in je paspoort staat is je geslacht”, zegt NPO-ster Arjen Lubach.

‘Het klopt niet!’

Bij gender gaat het erom hoe je je voelt – man, vrouw, allebei of geen van beide – en bij geslacht, zoals het dus in het paspoort staat, om de lichamelijke kenmerken waarmee iemand geboren wordt. “Dat lettertje kan je straks dus makkelijk veranderen, maar je geslacht en je gender zijn verschillende dingen.”

Arjen kritisch: “Niet iedereen die zijn paspoort wil veranderen, ondergaat eerst een operatie. Je verandert die letters zodat het klopt met je gender, maar wat je in je paspoort kunt veranderen staat daar als je geslacht. Het zou dus logischer zijn om het woord ‘geslacht’ in alle paspoorten te vervangen door het woord ‘gender’, want dan klopt het.”

‘Haal geslacht eruit!’

Het is anno 2022 beter om het hele onderdeel ‘geslacht’ gewoon uit je paspoort te halen, vindt Arjen. “Het allerlogischte zou zijn om die hele categorie geslacht gewoon weg te halen, gewoon niks, want waarom moet geslacht of gender überhaupt in het paspoort staan? Vroeger stond ook je haarkleur erin en zelfs de vorm van je gezicht.”

De reden dat geslacht in het paspoort staat heeft volgens Arjen te maken met internationale regelingen. De kosten bij grensautoriteiten en luchtvaartmaatschappijen om dat te veranderen zouden ‘significant’ zijn. “Laten we met z’n allen gaan sparen voor nieuwe computers om geslacht helemaal uit het paspoort te halen.”

Fragment

Het fragment uit de show van Arjen Lubach:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen