Albert Verlinde keihard aangepakt door Jort Kelder: ‘In je villadorp!’

Albert Verlinde is gisterenavond aan tafel bij Op1 keihard aangepakt door gastheer Jort Kelder. “Hoeveel vluchtelingen nemen jullie eigenlijk op in jullie prachtige villadorp?!”

Jort Kelder en Albert Verlinde © Op1

Naast zijn werk als televisiester is Albert Verlinde ook actief in de gemeenteraad van Vught, namens de VVD. Hij wees gisterenavond in Op1 met een boze vinger naar gemeenten die niet genoeg doen aan de opvang van vluchtelingen. Zelf huisvest Vught inmiddels 110 vluchtelingen uit Oekraïne, aldus Albert. “In een gemeente van 30.000.”

Albert kritisch

Albert stelt dat andere gemeenten ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ik vind dat we heel makkelijk heenstappen over het feit dat de gemeentes niets doen. Als we het met z’n allen zo erg vinden en je verspreidt die mensen over Nederland, dan is het makkelijk zat om als gemeente te zeggen: ‘We zoeken een plek waar dat kan.’”

Het is walgelijk dat dat niet gebeurt, vindt Albert. “Dat is toch erg? We kunnen steeds naar het kabinet wijzen en zeggen: ‘Waarom doet de VVD dit niet en dat niet?’ Dan denk ik: de gemeente kan toch ook zeggen… En dat heeft bijna niemand gedaan, hè? Hoeveel gemeenten hebben we in Nederland? 200 of 300? En niemand doet wat! Snap je?”

Villadorp

Als alle gemeenten 100 of 150 vluchtelingen opnemen ben je er ook, aldus Albert. Daarop vraagt Jort Kelder hem kritisch: “Maar jij zegt dat jullie in Vught veel Oekraïeners doen, maar dat is een andere categorie, hè, als je dat zo mag zeggen. Dat is anders dan de vluchtelingen waar we het nu over hebben.”

Albert: “Ja, dat weet ik.”

Jort, wijzend op de vluchtelingen die in het tentenkamp van Ter Apel slapen: “Dus hoeveel van die categorie nemen jullie in het prachtige villadorp op?”

Albert: “Nou ja, prachtige villadorp… Het is ook een landbouwdorp en er zijn ook mensen die het níet goed hebben natuurlijk in het dorp, dus daar moet je altijd rekening mee houden. Ook de mensen die daar op woningen zit te wachten, moet je rekening mee houden. Ik vind dat op het moment dat je ook vanuit de gemeente moet zeggen van…”

‘Dat is belachelijk!’

Jort ongeduldig: “Ik hoor geen aantallen, Albert.”

Albert geïrriteerd: “Ik ga toch niet voor de hele gemeente nu zitten zeggen dat er een aantal is? Dat is belachelijk. Ik vind alleen…”

Jort: “Ja, maar je zegt dat jullie Oekraïeners hebben, maar hebben jullie ook [andere] vluchtelingen?”

Albert: “Dat weet ik niet. Dat kan ik niet zeggen. Nee, dat kan ik niet zeggen. Maar Oekraïeners zijn ook vluchtelingen, denk ik. Ik denk niet dat je dat menselijk verschil moet maken.”

Jort: “Er zit een klein verschil in.”

‘Oekraïeners ja, anderen nee’

Albert: “Hoezo? Wat is het verschil of je in Syrië uit een oorlogsgebied vertrekt of in Oekraïne uit een oorlogsgebied vertrekt?”

Jort: “Ik heb het niet bedacht, maar er is juridisch een verschil, omdat Oekraïeners meteen mogen werken hier, geen asiel hoeven te vragen enzovoort. Dat is het grote verschil.”

Politiek verslaggever Thomas van Groningen legt Albert uit: “Het nare is dat we gezien hebben dat er gemeenten waren die gezegd hebben: ‘Doe mij wel die Oekraïeners, maar doe mij niet die asielzoekers.’ Dat is wel voorgekomen de laatste tijd.”

Of daar in Vught ook sprake van is, kon Albert niet zeggen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Albert Verlinde boter op zijn hoofd heeft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen