Matthijs van Nieuwkerk krijgt steun: ‘Monsterlijk gedrag juist goed’

Matthijs van Nieuwkerk krijgt steun van mediaprominenten na de onthullingen over zijn vermeende ‘monsterlijke’ gedrag. “Ik herken wel iets van de drift die je hebt om iets goeds af te leveren.”

Matthijs van Nieuwkerk © BNNVARA

Het is klip en klaar wie De Telegraaf bedoelt met de onthulling over ‘monsterlijk gedrag‘ door een bekende presentator: Matthijs van Nieuwkerk bij ‘DWDD’. BNNVARA heeft in een reactie gezegd dat ‘het werkklimaat binnen onze redacties al enige tijd voor ons een continu punt van aandacht is’. Er komt vanuit beide partijen geen ontkenning.

Geen moeite

Victor Vlam, een van de deskundigen van Shownieuws, heeft geen moeite met Matthijs’ vermeende wangedrag. “Matthijs van Nieuwkerk was niet alleen een technische interviewer, het was iemand die ook de vragen wist te stellen en gasten wist uit te nodigen die aansprekend waren. Hij voelde dat veel beter aan dan andere talkshowpresentatoren.”

Hij vervolgt in De Communicado’s: “Echt van álle talkshowpresentatoren, want niemand heeft in zijn voetsporen kunnen treden. Maar die smaak die zo uniek is… Je wil gewoon dat dat de leidraad is in de organisatie en dat iedereen zich daar naar schikt. Je wil niet dat er te veel mensen op andere manieren en op eigen manieren gaan denken.”

Hoge lat

Matthijs móest daar bij De Wereld Draait Door dan ook de toon zetten, legt Victor uit. “Daarmee is het programma ook gewoon succesvoller. Als je zegt: ‘Je mag niet zo veeleisend zijn voor je personeel’, dan denk ik dat zo iemand gedemotiveerd raakt. Die denkt dan: als ik de enige ben die zo’n hoge lat hier heeft, dan krijgen we alsnog niks gedaan.”

Dat werkt gewoon niet, aldus Victor. “Mensen moeten af en toe een lul kunnen zijn”, legt hij uit. “Ik denk dat er een functie zit in het feit dat er een heel duidelijke hiërarchie is. Bazen die heel dominant zijn, heel machtig zijn. (…) Dan denk je: wat wil de grote baas? Hoe kunnen we hem of haar zo goed mogelijk pleasen?”

‘Beetje gezeur’

Formatontwikkelaar Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen begrijpt de ophef ook niet. “Ik vind het een beetje gezeur eigenlijk. Ik geloof best dat deze mensen niet altijd de makkelijkste zijn, maar ik denk dat dat komt omdat als je aan de top staat in je vak, je heel perfectionistisch moet zijn. Dan moet je ook overal bovenop zitten”, zegt hij in Content Wars.

Hij vervolgt: “Het kan best zijn dat als er fouten gemaakt worden door mensen om je heen, waardoor jij voor lul komt te staan als presentator, dat je dan boos wordt. Ik denk dat bijna iedereen die op een heel hoog niveau presteert af en toe niet al te aardig kan zijn. Daarbij komt dat tv-maken heel erg duur is. Er staat veel druk en stress op bij de makers.”

‘Ik herken die drift’

Ook AD-diva Angela de Jong verdedigt Matthijs. “Het maakte hem bij De Wereld Draait Door niet de makkelijkste man om mee te werken, to put it mildly. Maar zijn perfectionisme en drift leidden er wel toe dat wij ons DWDD over vijftig jaar nóg herinneren, terwijl we M en Khalid & Sophie nu alweer zijn vergeten”, schrijft ze in het AD.

Angela wijst in haar podcast op haar tijd als AD-chef: “Ik herken wel iets van de drift die je hebt om iets af te leveren wat helemaal goed is en wat helemaal perfect is en wat gewoon niet altijd lukt. (…) Als ik terugkijk op mijn eigen chefschap, dan zie ik heus wel dingen die ik beter had kunnen doen.”

Maar: “Schreeuwen deed ik niet heel veel.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen