Rob Goossens pleit voor koninklijke paleizen vol met vluchtelingen

Rob Goossens vindt dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun paleizen moeten openstellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. “Daar zijn een hele hoop kamers beschikbaar.”

Rob Goossens en koningspaar © RTL, NOS

Vanwege Poetins oorlog vluchten miljoen mensen uit Oekraïne. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima moeten hun steentje bijdragen, vindt RTL Boulevard-deskundige Rob Goossens. Hij zou het mooi vinden als zij hun luxe paleizen openstellen voor Oekraïense mensen die zonder onderkomen zitten.

Paleisdeuren open

Rob wijst erop dat gewone Nederlanders ook bereid zijn om vluchtelingen in huis te nemen. “De bereidheid van Nederland om vluchtelingen op te nemen is zo groot. Het is vrij makkelijk voor gezinnen om iemand die in z’n eentje is of met z’n tweeën op te vangen. Gezinnen is lastiger.”

Die gezinnen kunnen mooi opgevangen worden door het koningspaar, aldus Rob. “Ik denk dan: de koning heeft allerlei paleizen, die kan natuurlijk ook een heel mooi statement maken door te zeggen: ‘Mijn paleisdeuren staan open.’”

‘Kan dat wel?’

Bridget Maasland: “Zou zoiets kunnen?”

Rob grinnikend: “Ja, ik weet niet hoe het met de veiligheidssituatie van de paleizen zit, maar als de koning lekker thuis gaat werken vanuit Huis ten Bosch, dan denk ik dat er in Noordeinde een hoop kamers beschikbaar zijn om een hoop gezinnen te helpen.”

‘Het is een optie’

Royaltykenner Rick Evers reageert op Twitter: “In RTL Boulevard opperde Rob Goossens om Oekraïners in Paleis Noordeinde te huisvesten. Zeker als Willem-Alexander vanuit Huis (ten Bosch) werkt, een optie. Paleis Noordeinde heeft compleet ingerichte gastenvleugel. Ook Huis ten Bosch en Amsterdam hebben heel wat gasten-/personeelskamers.”

Hij vervolgt: “Maar is het een goed idee? Veiligheid is een issue, wordt een behoorlijke puzzel. En discussie: wat in een toekomstig geval, als ander land in nood is? En waarom zij nu wel en hun toen niet? En krijgt Willem-Alexander vergoeding?”

WO II

Rick merkt op dat het geen unicum zou zijn om vluchtelingen op te vangen in de paleizen. “De paleizen boden eerder wel eens onderdak aan wie hulp nodig had. Tal van onderduikers kregen in WO II een plekje in Noordeinde en Paleis op de Dam. Maar dat was initiatief van paleismedewerkers.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen