René van der Gijp denkt dat Derde Wereldoorlog over één week losbarst

René van der Gijp verwacht dat de Derde Wereldoorlog over één week losbarst als het Russische volk niet in opstand komt tegen president Vladimir Poetin. “Je kunt niet alleen maar toekijken.”

René van der Gijp en Wierd Duk © SBS 6

Rusland is een meedogenloze en bloederige oorlog begonnen tegen buurland Oekraïne. Het verzet daartegen is hevig: Rusland is op het wereldtoneel verworden tot een paria. Inmiddels voelt de ontspoorde president Vladimir Poetin zich behoorlijk in het nauw gedreven en heeft hij al min of meer met de inzet van kernwapens gedreigd.

‘Westen grijpt in’

Het loopt niet goed af, vreest René van der Gijp. Hij analyseert in VI Vandaag: “Ik denk dat we nog maar twee mogelijkheden hebben. Of die Russen grijpen zelf in, hetzij het volk, hetzij die militairen die dadelijk die bombardementen gaan aanleggen en denken: waar zijn we in godsnaam mee bezig? Of we grijpen in over een week.”

Daarmee doelt hij op de NAVO-landen. “Daar ben ik echt van overtuigd. We gaan daar niet honderdduizenden doden laten vallen, daar ben ik van overtuigd. Daar zijn wij veel te beschaafd voor als westen. Daar ben ik echt van overtuigd. Hij komt nu echt met zwaar geschut. Dat laten we niet gebeuren, daar ben ik van overtuigd.”

Wat denkt Wierd?

Telegraaf-journalist Wierd Duk sluit het ook niet uit. “René heeft deze weken wel telkens een goed buikgevoel wat deze crisis betreft en ik vraag me dat dus ook af. Je hebt die enorme colonne daar die Kiev nadert. Tot nu toe gaat het niet goed voor de Russen. Als ze ergens blijven steken en het gaat niet goed, dan denken ze vaak: we gooien de hele boel plat.”

“Als ze dat in Kiev ook gaan doen, en dat kunnen we niet uitsluiten, dan krijg je dag na dag die beelden binnen van dode kinderen en vrouwen en straatgevechten. Hoe lang gaan we dan toekijken?”

Fatsoen

Johan Derksen: “Als je een beetje fatsoen in je hebt, kun je niet toekijken wat daar gebeurt. Alleen ik denk dat de mensen die op de positie zitten om te beslissen, als de dood zijn dat die gek tóch een kernwapen gebruikt.”

Het platgooien van Kiev zou niet worden getolereerd, denkt René. “Ik geloof nooit dat zeg maar Amerika, Engeland en Frankrijk dat toestaan. Dat zo’n land helemaal met de grond gelijkgemaakt wordt.

Wilfred Genee: “Dan zitten we dus in een oorlog.”

Johan: “Dan heb je dus een echte wereldoorlog.”

René: “Ja.”

Het kan niet anders, aldus Wierd. “Niet als je zo hoog van de toren blaast over normen, waarden en mensenrechten. Dan zul je op een gegeven moment iets moeten doen.”

Fragment

Het fragment uit VI Vandaag:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat er een Derde Wereldoorlog losbarst?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen