Peter Pannekoek verbijsterd: ‘Claudia de Breij is volslagen idioot’

Peter Pannekoek vindt het ‘volslagen idioot’ dat Claudia de Breij haar oudejaarsconference live liet uitzenden op televisie. Zelf doet hij dat niet. “Het is mesjogge. De druk op de Oudejaars is al zo groot.”

Peter Pannekoek en Claudia de Breij © Jan Peter van Velthoven, Olivier Thijssen

De zenuwen bij Peter Pannekoek zijn ‘extra groot’ als de oudejaarsconference wordt opgenomen. “Ja, daarom doe ik hem ook niet live”, vertelt hij in de VARAgids. “Claudia de Breij en Herman Finkers zijn de enige twee die hem ooit live hebben gedaan en dat vind ik ongelooflijk knap, maar tegelijkertijd volslagen idioot en mesjogge.”

Control freak

Het is echt heel raar dat Claudia dit heeft gedaan, vindt Peter. “De druk op de Oudejaars is al zo groot. En ik hou van perfectioneren en ben een control freak dus ik wil dat ene ritseltje in het geluid achteraf kunnen finetunen.”

“Wat ik altijd zo jammer vind, en dat geldt ook een beetje voor de première van mijn voorstellingen, is dat je dan nooit je beste voorstelling speelt omdat je overgeconcentreerd en hyperbewust bent. Elk klein dingetje dat wat minder gaat, vind ik dan zo erg. Ik zou zo graag willen dat ik gewoon lekker vrij en los speel en achteraf pas ontdek dat het is opgenomen.”

Vermist papiertje

Waar is Peter dan zo bang voor? “Claudia vertelde dat ze een stuk had over het Nationale Hitteplan, en het papiertje met die tekst klaar had liggen op de piano. Dat ging ze voorlezen omdat het zo debiel was. Maar blijkbaar heeft een overijverige productieassistent het weggehaald.”

En toen? “Haar pianist zag tijdens de Oudejaars ineens dat het er niet lag. Oh mijn god, dacht hij, wat nu? Toen heeft hij er een velletje van zijn bladmuziek neergelegd. Als je die beelden terugkijkt zie je Claudia dat velletje pakken, even in paniek naar de pianist kijken, en dan ongemerkt doorspelen.”

Gekmakend

Omdat Claudia die tekst al zo vaak had gelezen, zat hij gewoon in haar hoofd. “Maar dat idee alleen al vind ik gekmakend. Ik vind het gewoon een geruststellend idee dat als ik per ongeluk op mijn tong bijt en het bloed spuit eruit, we het heel even kunnen stil leggen.”

Denkt hij dan achteraf nooit dat het eigenlijk prima live had gekund? “Nooit! Dan denk ik: dit is zo goed gegaan omdat ik hem niet live heb gedaan.”

VARAgids

Het VARAgids-interview met Peter Pannekoek kunt u lezen via Blendle. Zijn oudejaarsconference kunt u op oudejaarsavond, vanaf 22.30 uur, te zien op NPO 1.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen