Mart Smeets wekt ergernis op met ‘gratuit gezwets’ bij Op1

Mart Smeets wekt op sociale media behoorlijk wat ergernis op met zijn hartelijke uitspraken over vluchtelingen in de talkshow Op1. ‘Gratuit gezwets’, vindt Story-baas Guido den Aantrekker.

Mart Smeets © NPO

Niet iedereen in Nederland staat te springen om de komst van Afghaanse vluchtelingen naar ons land, maar Mart Smeets vindt dat we ons hart moeten openen. “Nederland is nog niet vol. Natuurlijk zet je je hart open. Hoe kun je mensen weigeren? Wie zijn wij?”, aldus de presentator in de talkshow Op1. “Moet je kijken wie wij zijn aan tafel.”

Mart Smeets predikt

Mart vindt dat we niet moeten vergeten dat we in dit land maar boffen. “Wij gaan allemaal vanavond naar een keurig opgemaakt bed, we nemen nog een borrel, het is lekker warm thuis en in een sporthal zitten mensen die onze taal niet spreken – dat weet ik allemaal wel – maar waarom kunnen we niet menselijk tegen die mensen zijn?”

De aversie tegen vluchtelingen moet een keertje stoppen, vindt Mart. Hij vindt dat we de mensen met open armen moeten ontvangen. “Gewoon menselijk zijn. Ze ontvangen en zeggen van: ‘Wij zullen proberen om jullie te helpen.’”

Gratuit gezwets

De uitspraken van Mart wekken ergernis op bij kijkers thuis. Zo twittert Story-baas Guido den Aantrekker: “Gratuit gezwets van de bewoner van een riant grachtenpand aan het Spaarne in het vluchtelingvrije Haarlem.”

Rick Romijn vanochtend op de radio: “Ik vind Mart Smeets zo’n ongelooflijke puddinglul. Ik moet ervan poepen en krijg er aandrang van.”

En volgens GeenStijl móet Mart nu wel een vluchteling in huis nemen. “Nobel.”

Marts villa

Ene Harrison twittert: “Je moet Adriaan van Dis nageven dat hij in een radio-interview bij zijn ruimhartige vluchtelingenstandpunt zei: ‘Ik heb makkelijk praten want waar ik woon zal ik nooit mijn trappenhuis hoeven delen met een gezin uit Somalië of zo.’ Zo ver is Mart Smeets nog niet.”

En John: “Mart heeft reeds twee kamers in zijn villa gereed gemaakt om een aantal vluchtelingen op te nemen.”

Lof voor Mart

Er zijn ook een paar lovende reacties voor Mart. Zo twittert Hathi: “Prima verwoord door Mart Smeets! Beschamend dat dit gezegd moet worden. Nederland is een rijk en welvarend land, nummer vier op de wereldlijst, maar onze menselijkheid heeft duidelijk geen gelijke tred gehouden met de ontwikkeling van onze welvaart.”

Mark: “Fijn dat er nog mensen zijn die voor het opvangen van vluchtelingen zijn en dat die het benoemd dat het niet menselijk is als we dat niet doen.”

Fragment

Mart aan het woord:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Maakt Mart Smeets zich hier schuldig aan gratuit gezwets?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen