Diederik Gommers zorgt voor ergernis in Op1: ‘Maak je keuze af!’

Diederik Gommers zorgde gisteren voor ergernis in Op1 door continu te hinten op het invoeren van een vaccinatieplicht, maar dat niet hardop uit te spreken. “Maak je keuze eens af!”

René Paas en Diederik Gommers © NPO

IC-opperhoofd Diederik Gommers luidt weer eens de noodklok, omdat er wederom te veel coronapatiënten in de ziekenhuizen zouden liggen. “Jullie moeten ons helpen dat het aantal covidpatiënten afneemt en als dat niet gebeurt, dan moeten wij die operaties afzeggen”, zei hij tegen de kijkers van Op1.

Twee opties

Op dit moment zijn er volgens Diederik nog maar twee opties: een vaccinatieplicht of het herinvoeren van de coronamaatregelen. “We hebben nu een coronacrisis omdat een klein deel van de Nederlandse bevolking zich niet wil laten vaccineren”, aldus presentator Charles Groenhuijsen. Tegen Diederik: “Dus toch een vaccinatieplicht?”

Diederik antwoordt ‘daar niet over te gaan’, tot ergernis van medetafelgast René Paas, CDA-politicus en commissaris van de Koning in de provincie Groningen. “Toch: Diederik Gommers zegt dat hij er niet over gaat, maar verschijnt wel in een talkshow, dus je neemt deel aan het publieke debat.”

‘Maak je keuze af!’

René vindt dat Diederik niet alleen A, maar ook B moet zeggen. “Je legt een mening op tafel en dat mag ook. Waarom zou je het publieke debat reserveren voor politici? Dat zou pas echt ondemocratisch zijn. Dan zou ik zeggen: ‘Maak je keuze af.’ Zeg van: ‘Dit leg ik op tafel en dit zou ik dan ook bepleiten.’”

Diederik: “Ja, maar ik bepleit om het met elkaar op te lossen.”

‘Snap je?’

René: “Maar je zegt niet dat je een vaccinatieplicht zou moeten doorvoeren? Want dat hoor ik je bijna zeggen.”

Diederik: “Nee, als dat de keuze is van alle Nederlanders, snap je? Precies zoals jij zegt: dat betekent dat we de vrijheid van keuze loslaten en dat is nogal een belangrijk goed. Als dat belangrijker is dan het ander, dan kun je alleen nog maar zeggen: dan moeten de maatregelen weer strenger en de basismaatregelen terugkomen. Wat we met elkaar beslissen, daar vind ik niks van. Snap je?”

Niet vrijwillig

René vindt het hinten op een vaccinatieplicht wel vergaand. “Alle politici, inclusief de minister, hebben gezegd dat vaccineren vrijwillig is. Er kwam al een golf van kritiek toen het met het coronapaspoort consequenties bleek te hebben of je gevaccineerd was of niet. Dit is de volgende stap. Hoe lang kun je nog volhouden dat vaccineren vrijwillig is?”

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Diederik Gommers legt twee keuzes voor. Waar zou u voor kiezen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen