Arjen Lubach leefde dit jaar in angst: ‘Ik heb dit nog nooit gezegd’

Arjen Lubach heeft dit jaar maandenlang in een diepe angst geleefd. Er werd een gezwel gevonden in zijn schildklier en die is nu verwijderd. “Bij elk kuchje denk ik: nu ben ik aan de beurt.”

Arjen Lubach © NPO

Het is een medisch rotjaar geweest voor Arjen Lubach, vertelde hij gisteren in het programma Sterren op het Doek. “Mijn moeder is doodgegaan toen ik 12 was en toen was zij 41”, vertelt hij. Dan laat hij een stilte vallen: “Ik zit even te denken of ik hier iets wil openbaren wat ik nergens heb gezegd nog.”

Grote bobbel

Uiteindelijk komt Arjen toch over de brug. “Dit is iets heel persoonlijks. Nee, oké, ik kan het wel zeggen. In februari had ik een gezwel in mijn schildklier, wat mogelijk kwaadaardig was. Er kwam ineens een grote bobbel. Ik heb toen allerlei onderzoeken doorgemaakt en toen hebben we een aantal maanden in angst geleefd dat het iets heel ernstigs was.”

De diagnose kwam op een angstig moment. “Op de dag dat de punctie-uitslag kwam en bleek dat er een gezwel zat, was op de dag af dezelfde leeftijd die mijn moeder had toen ze hoorde dat zij ongeneeslijk ziek was. Ik dacht: oké, nu ben ik aan de beurt. Mijn moeder is ervandoor gegaan op die leeftijd en wat dacht ik ook eigenlijk dat ik het zou redden?”

Schildklier eruit

Arjen had fatale gedachten. “Ja, als iemand met een witte jas zegt: ‘Oeh, we gaan je halve schildklier eruit opereren omdat het mogelijk kanker is…’ Nu zullen mensen met allerlei ernstige vormen van kanker misschien zeggen: ‘Stel je niet aan’, maar voor mij was dat wel een confronterend moment ja.”

Inmiddels is Arjen alweer een tijdje geleden geopereerd. “Toen is het verwijderd, mijn halve schildklier is eruit gehaald, en toen bleek het uiteindelijk goedaardig te zijn. Dat is goed afgelopen, ondanks wat complicaties na de operatie.”

Hypochonder

Is Arjen nu weer gerust? “Nee, niet gerust. Ik ben op zich wel een angstig wezen. Bij elk kuchje denk ik nog steeds: nu ben ik aan de beurt. Ook hypochonders krijgen kanker.”

Er keken gisteren 765.000 mensen naar de uitzending van Sterren op het Doek.

Tweet

Bekijk de doeken die van Arjen gemaakt zijn:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat vindt u het leukste onderdeel uit Sterren op het Doek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen