Televizier krijgt tik op vingers van rechter, RoddelPraat toch uitgesloten

Televizier krijgt een tik op de vingers van de rechtbank in Lelystad. De televisiegids heeft volgens de rechter onrechtmatig gehandeld met het uitsluiten van het programma RoddelPraat.

Jan Roos en Dennis Schouten © RoddelPraat

Hoewel de jaarlijkse Televizier-prijzen publieksprijzen zijn, heeft de organisatie dit jaar voor het eerst een programma uitgesloten van deelname: RoddelPraat. De hoofdredacteur van Televizier vindt RoddelPraat beledigend en daarom is het programma per direct van de kieslijst afgehaald. Schandalig, vinden presentatoren Jan Roos en Dennis Schouten.

RoddelPraat-boycot

Jan en Dennis zijn naar de rechter gestapt. Ze zijn zojuist in het gelijk gesteld, maar halen tóch bakzeil: RoddelPraat wordt namelijk niet alsnog toegelaten in de verkiezing voor beste online videoserie. En daarmee is die verkiezing nu al een gotspe: er hangt immers bij voorbaat al een schaduw heen over de uiteindelijke winnaar.

De rechtbank houdt de RoddelPraat-boycot in stand, blijkt uit de uitspraak: “Hoewel Roos en Schouten gelijk hebben dat de organisatie van de Televizier-Ster online videoserie onrechtmatig handelde, betekent dat niet dat het programma Roddelpraat alsnog moet worden toegelaten tot de verkiezing.”

Onrechtmatig

Televizier krijgt wel een flinke tik op de vingers van de rechter. “De voorzieningenrechter oordeelt dat de organisatie van de prijs onrechtmatig heeft gehandeld. De organisatie mag deelnemers uitsluiten, maar de manier waarop dat is gegaan is onzorgvuldig. Maar dat betekent niet dat Roddelpraat alsnog toegelaten moet worden tot de nominatieronde.”

Hoezo dat dan? “Dat komt omdat niet vast is komen te staan dat de uitsluiting van de verkiezing schade voor de programmamakers tot gevolg heeft gehad.”

Jan reageert

Jan Roos is verbijsterd. “Een kort geding winnen en toch mag je niet meedoen. Dat is Nederland tegenwoordig. Uitsluiting met goedkeuring van de rechter. U heeft een bankovervallen, dat mag niet. U mag het geld houden en krijgt geen straf. Doei.”

De voorzieningenrechter heeft omwille van de snelheid alleen een zogenoemd kop-staartvonnis gewezen. De nadere uitwerking van het vonnis komt over twee weken.

Humberto

RoddelPraat is de afgelopen weken volop gesteund door mediacollega’s in Hilversum, waaronder die van RTL Boulevard en Shownieuws. Ook Humberto Tan ageerde gisteren in zijn talkshow tegen het besluit van Televizier.

Humberto: “Ik zal je eerlijk zeggen: jullie zeggen inderdaad soms echt verderfelijke dingen, maar ik zal het altijd verdedigen, want dat mogen jullie. Jullie mogen zeggen wat jullie willen. (…) Jullie hadden een goede kans om te winnen, want jullie hebben gewoon veel volgers. Veel abonnees ook.”

Televizier reageert

Televizier-hoofdredacteur Jeroen de Goeij is blij. Hij zegt bij De Telegraaf: “Televizier is blij dat de rechter in kort geding alle vorderingen van RoddelPraat heeft afgewezen.”

“Televizier heeft eerder al erkend dat het aanvankelijk op de Kwalificatielijst toelaten, en het op een later moment alsnog uitsluiten van RoddelPraat geen schoonheidsprijs verdient. Ook de rechter wijst daar nu op. Maar de organisatie had goede redenen om het programma alsnog uit te sluiten en is blij dat die uitsluiting nu bevestigd is door de rechter.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen