John van den Heuvel emotioneel: ‘Ik had ruzie Peter R. de Vries’

Het is voor John van den Heuvel onverteerbaar dat Peter R. de Vries er niet meer is. Hij onthulde gisteren in een special van Eva Jinek dat ze al een jaar lang ruzie met elkaar hadden.

Eva Jinek en John van den Heuvel © RTL

Het was John van den Heuvel een doorn in het oog dat Peter R. de Vries in juni 2020 bekendmaakte dat hij de vertrouwenspersoon van crimineel Nabil B. zou worden in het proces tegen Ridouan Taghi. “Voor hij die beslissing openbaar maakte heeft hij me uitgenodigd en heb ik twee uur op zijn kantoor gezeten.”

Heftige discussie

Peter wilde graag Johns mening: de heren hadden immers al bijna dertig jaar een zeer goede verstandhouding met elkaar. John was echter uitermate kritisch over Peters plannen. “Hij vertelde het en toen ontstond er al een discussie. Ik vond om een aantal redenen dat hij dat niet moest doen en ik heb het hem afgeraden. Hij vond van wel.”

John begreep niet waarom Peter een crimineel wilde bijstaan, die uit ‘puur opportunistische redenen’ is overgestapt naar het OM om kroongetuige te worden. “Ik heb gezegd: ‘Peter, dit zijn geen nabestaanden van Nicky Verstappen en geen familie van Tanja Groen, die je met heel je hart en ziel moet helpen omdat hen onrecht is aangedaan.'”

Ultiem verraad

Omdat Nabil B. lijnrecht tegenover Ridouan Taghi staat, vreesde John al direct voor Peters veiligheid. Die gevreesde topcrimineel had vlak daarvoor nog in een brief verklaard dat Peter niet hoeft te vrezen voor hem. Dat Peter na die brief plotseling voor het kamp-Nabil koos, werd volgens John gezien als het ‘ultieme verraad’.

“Ik vraag me af of hij zich in die fase heeft gerealiseerd in welk wespennest hij zich stak. Peter en ik hebben veel verslag gedaan over de ouderwetse penoze, maar dit is een heel andere categorie. Dit zijn zieke geesten met psychopathische trekjes die gewoon om volstrekt irrationele redenen en wraak heel ver gaan. Ik probeerde hem dat duidelijk te maken.”

IJzige sfeer bij Boulevard

Het is vanaf dat moment bergafwaarts gegaan tussen John en Peter. Er ontstond al snel ‘een heel felle appwisseling’. “Dat is niet meer goed gekomen en dat vind ik wel buitengewoon verdrietig. De laatste keer dat we elkaar zagen was een week voor zijn dood bij RTL Boulevard in de studio. Ik zat in het eerste deel en hij in het tweede deel.”

Hoe was dat? “We gunden elkaar geen blik waardig en dat is wel verdrietig nu. We zeggen thuis altijd: ‘Ga nooit met ruzie weg, want je weet nooit wat er kan gebeuren.’ De laatste herinnering aan hem is nu dat moment dat we zo tegenover elkaar zaten en boze blikken naar elkaar uitwisselden. Daar zal ik mee moeten leven.”

Peter wilde geen contact

Heeft John geprobeerd om het bij te leggen? “Nadat dit gebeurde heb ik al die mailtjes en appjes teruggelezen en ik ben er wel oprecht van overtuigd dat ik heb geprobeerd om het goed te maken. Ik heb drie keer een poging gedaan. De laatste keer heeft Onno de Jong er nog in bemiddeld om in elk geval met elkaar te gaan zitten.”

Dat appverkeer is ook eigenlijk helemaal verkeerd, zegt John. “Je moet gewoon met elkaar gaan zitten en het als volwassen kerels uitpraten, maar daar stond hij niet voor open. Ik denk dat het misschien uiteindelijk – en dat weet ik eigenlijk wel zeker – wel goed was gekomen. Maar goed, we zijn ingehaald door die verschrikkelijke gebeurtenis.”

Extra druk

Het blijft maar door Johns hoofd spoken. “Net die dag dat we in een soort van boosheid naar elkaar toe zaten bij RTL Boulevard, was ook de dag dat hij is gewaarschuwd voor de beveiliging van: ‘Pas op, je wordt gewaarschuwd.'”

“Ik denk dan nog: wat als ik er nou bij had gestaan en dat had gehoord? Had ik dan extra druk op hem uitgeoefend?”

Fragment

John over zijn ruzie met Peter:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen