Jesse Klaver wil in Op1 niet uithalen naar klimaatdraaier Mark Rutte

Jesse Klaver liet zich gisterenavond in Op1 niet uit de tent lokken over de klimaatdraai van Mark Rutte. Tot ergernis van zijn interviewer: “Ik ben verbaasd dat u daar zo weinig over wil zeggen.”

Erik Dijkstra en Jesse Klaver © Op1

Er is gisteren een alarmerend klimaatrapport naar buiten gebracht door het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het leidde niet alleen tot geschokte reacties van linkse politici, maar ook van de rechtse VVD, inclusief demissionair premier Mark Rutte. Tot een paar jaar geleden deed de VVD nog vrij badinerend over het klimaat.

Verdachte klimaatdraai

Een verdachte draai, vindt Op1-presentator Erik Dijkstra. Hij vraagt aan Jesse Klaver: “Gelooft u die draai die Rutte en Hoekstra maken?”

Jesse laat zich niet uit de tent lokken. “Waar ik echt voor wil waken is dat ik ga recenseren of ik anderen wel geloof of niet. Waar ik naar kijk zijn de feiten. De afgelopen dertig jaar zijn we eigenlijk al bezig met klimaatbeleid. Elke keer werd beloofd dat we klimaatverandering gaan aanpakken en iedere keer is het niet gebeurd.”

Mooi woorden

Nederland loopt volop achter, stelt Jesse. “Wanneer ben ik tevreden en wanneer kan ik met pensioen? Dat is als die doelstellingen echt gehaald worden. Tot nu toe heb ik alleen mooie woorden en weinig actie.”

VVD-staatssecretaris Dilan Yesilgöz, die ook over het klimaat gaat, ligt onder vuur omdat ze nu een alarmerende toon aanslaat, maar een paar jaar geleden nog sprak van klimaatdrammers. Wat vindt Jesse daarvan? “Waar ik echt voor wil waken is dat we politiek niet verkleinen tot: ‘Twee jaar geleden zei iemand dit en nu zegt iemand dat.'”

Vertrouwen

Presentatrice Natasja Gibbs: “Maar politiek is toch ook vertrouwen?”

Jesse: “Politiek is actie ondernemen. Wat er nu nodig is zijn niet mooie woorden en oneliners via Twitter. Er is nu keiharde klimaatactie nodig. De nieuwe regering en wat mij betreft ook nog dit demissionaire kabinet moet zo snel mogelijk actie ondernemen.”

Verbaasd

Erik: “Ik ben verbaasd dat u daar zo weinig over wil zeggen meneer Klaver, want het is toch opvallend dat VVD en CDA zich nooit echt druk hebben gemaakt om het klimaat en ze nu vandaag met z’n allen draaien? Gelooft u dat?”

Jesse: “Eerst zien. Dat is wat ik de hele tijd zeg. Wat ik wil is actie. Ik ben net iets te lang met dit onderwerp bezig om me zorgen te maken of een politicus twee jaar geleden iets heeft gezegd.”

Fragment

Een fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat er draconische maatregelen moeten komen na het alarmerende klimaatrapport?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen