René van der Gijp: ‘Peter R. de Vries miste zijn wake-upcall’

René van der Gijp heeft het idee dat Peter R. de Vries zijn wake-upcall heeft gemist. De moord op de broer van Nabil B. en advocaat Derk Wiersum hadden hem wakker moeten schudden, stelt hij.

René van der Gijp © Veronica Inside

Ook nadat Peter R. de Vries besloot om de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. te worden, wilde hij geen beveiliging. Ondanks dat zijn broer en advocaat dus al waren doodgeschoten. “Het valt mij het meest op dat dat voor Peter geen wake-upcall geweest is van: jongens, die zijn echt meedogenloos”, aldus René van der Gijp op SBS 6.

Onbegrip bij René

René heeft er weinig begrip voor dat Peter, die dinsdagavond na de uitzending van RTL Boulevard is neergeschoten, zich niet wilde laten beveiligen. “Je kan wel zeggen: ‘Ik laat me niet bewaken’, maar je hebt ook nog eens twee kinderen en een vrouw, die je ook heel erg graag bij zich willen hebben, toch?”

Daar had Peter toch aan moeten denken, vindt René. “Bij die broer dacht ik al: hé, maar toen die advocaat er nog achteraan ging, dachten we bij onszelf: dit is geen lekker groepie, die gaan heel ver. Ik vind het gek dat een man als Peter, die er toch in zit, niet gedacht heeft van: ho eens even.”

‘Of ik bang ben?’

Zelf zei Peter er eerder het volgende over: “Ik probeer er toch altijd een beetje laconiek onder te bijven. Ik zeg altijd: ik heb liever dat mensen me bloemen komen brengen in plaats van bedreigingen, maar dit hoort een beetje bij het vak. Wij zijn soldaten aan het front als misdaadverslaggever en dan hoort dit erbij.”

“Dit is natuurlijk iets dat nooit went en wat je niet wil, maar het is wel een beetje inherent aan het vak. Of ik bang ben? Dat is niet het juiste woord. Je bent alert, scherp. Je let natuurlijk nóg wel iets beter op.”

Egoïstisch

René vindt dat Peter de situatie hier bagatelliseert. “Hij zegt: ‘We zijn jongens die aan de frontlinie staan’, maar hij is wel de top. Hij is wel de grootste jongen. Als die bedreigingen zo extreem zijn als bij hem – want hij doet er altijd een beetje laconiek over – en uit heel gevaarlijke groepen…”

“Stel je voor dat het bij mij zou gebeuren, dan kan ik wel heel stoer roepen: ‘Ik wil geen bewaking’, maar ik heb ook nog eens twee kinderen en een vrouw natuurlijk, hè? Daar moet je ook rekening mee houden. Het is wel erg egoïstisch gedacht natuurlijk om dat te zeggen.”

Fragment

Het fragment uit De Oranjezomer waarin René bovenstaande uitspraken doet ziet u hier.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen