OMT-lid Károly Illy door het stof na slecht optreden in Op1

OMT-lid Károly Illy gaat door het stof vanwege zijn slechte optreden in de talkshow Op1. Daar zat hij gisteren om te ‘bemiddelen’ tussen een moeder en dochter, die het oneens zijn over het coronavaccin.

Op1 © Op1

Het was de taak van Károly Illy om het coronagekibbel tussen de moeder en haar 17-jarige dochter tot een goed einde te brengen. Op een gegeven moment riep de moeder dat ze niet wil dat haar dochter gevaccineerd wordt, omdat het haar mogelijk minder vruchtbaar zou maken. Dat is volgens wetenschappers niet waar, maar Károly maakte dat niet duidelijk.

Welles-nietes

Károly antwoordde als volgt: “Ik vind het nogmaals belangrijk dat u deze zorgen uit. Tegelijkertijd vind ik het een beetje lastig om hier een soort welles-nietes-verhaal te houden.”

Presentator Hugo Logtenberg: “Kloppen deze feiten?”

Károly: “Nou, ik denk het niet, maar wat ik het belangrijkste vind: ik wil met alle plezier – heel graag zelfs – met u in gesprek. Niet hier aan tafel, maar na de uitzending, dus laten wij met elkaar in gesprek gaan.”

Pas na nog meer aandringen, gaf Károly aan: “Het klopt niet.”

Felle kritiek

Het levert felle kritiek op. Volgens Marc Josten, hoofdredacteur van omroep HUMAN, had Károly beter aan kunnen geven dat wat de moeder zei, niet klopte. “Met alle respect, want Illy doet het ontzettend goed, maar gisteren vond ik het wat minder scherp”, zei hij vanochtend in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Volgens Marc had meer rekening gehouden moet worden met de grote impact die een talkshow kan hebben op de publieke opinie. “Dat signaal, dat haar informatie niet klopte, vond ik niet helder en strak voor het voetlicht gebracht. Er kijken meer dan een miljoen mensen.”

Angela de Jong

Ook AD-diva Angela de Jong vindt dat. “Toen Illy eindelijk eens écht het verschil kon maken aan een talkshowtafel, verzuimde hij. Hij wilde ‘geen welles-nietes’-discussie met de moeder aan tafel. Ze moest hem achter de schermen maar vertellen waar ze haar informatie vandaan had, dan zou hij vertellen waar hij de zijne haalt en dan zouden ze er samen wel uitkomen.”

“Presentator Hugo Logtenberg moest Illy ongeveer het mes op de keel zetten om een ontkennend antwoord te krijgen op de vraag of de bewering van de moeder hout sneed. En dat is dan het OMT-lid dat zegt het belang van onze jongeren zo hoog in het vaandel te hebben.”

Károly heeft spijt

Károly heeft nu zijn spijt betuigd op NPO Radio 1. “Het klopt niet wat de moeder zei en wellicht heb ik dat iets te laat aangegeven. Het was een beetje ongemakkelijk voor mij omdat ik als kinderarts een belang heb om de verhouding tussen moeder en dochter goed te houden. Ik vond dat ik daar waardig mee om moest gaan, zeker omdat zij naast haar dochter zat.”

“Het is live televisie. Ik kan het niet meer terugdraaien en heb inderdaad te laat aangegeven dat wat die mevrouw zei, niet waar is. Dat klopt. Maar het leek me, al dan niet terecht, onmogelijk om aan tafel onze bronnen te vergelijken. Gelukkig kreeg ik van presentator Hugo Logtenberg nog de vraag of het klopte waardoor ik kon zeggen dat dat niet zo was.”

Fragment

Het fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Hoorde het gesprek tussen moeder en dochter wel in Op1 thuis?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen