Mark Rutte: ‘Aanslag op Peter R. de Vries is niet te bevatten’

Mark Rutte heeft vanavond, iets na half twaalf, live op televisie gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries. De demissionair minister-president vindt het ‘niet te bevatten’ dat De Vries is neergeschoten.

Mark Rutte © NOS

Samen met minister Ferd Grapperhaus gaf Mark Rutte laat op de avond een korte verklaring, die live werd uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Hij is, net als de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, verbijsterd. “De aanslag op Peter R. de Vries, vanavond in Amsterdam, is schokkend en niet te bevatten.”

Mark Rutte prijst Peter R.

Rutte neemt dit heel zwaar op. “Het is een aanslag op een moedige journalist en daarmee een aanslag op de vrije journalistiek, die zo wezenlijk is voor onze democratie, voor onze rechtsstaat, voor onze samenleving. De vrije journalistiek waarvan Peter R. de Vries bij uitstek een vertegenwoordiger is.”

Het is voor Rutte het belangrijkst dat Peter R. de Vries overleeft. “Bij alles wat we op dit moment weten en vooral nog niet weten bij alle gevoelens van boosheid en verslagenheid, staat nu voorop dat onze gedachten allereerst uitgaan naar Peter R. de Vries en zijn geliefden. We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft. Dat is nu het belangrijkste.”

Buitengewone journalist

Ferd Grapperhaus, de demissionair minister van Justitie en Veiligheid, is ook verslagen. “Dames en heren, er is vanavond een buitengewone journalist neergeschoten. Een moedig en kritisch man. Het is een zwarte dag. Niet alleen voor al die mensen van wie Peter R. de Vries een naaste of dierbare was, maar ook voor onze persvrijheid.”

“Nederland is een land waar we echt gewoon altijd willen dat journalisten in alle vrijheid elk onderzoek kunnen doen wat gedaan moet worden. Die vrijheid is vanavond hevig aangetast. Dat raakt journalisten, maar het beschadigt onze samenleving. De politie zet alles op alles om de daders te vinden.”

Koning en koningin

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben ook op de aanslag gereageerd. “Het bericht dat journalist Peter R. de Vries is neergeschoten heeft ons diep geschokt. Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten. Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen.”

“Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.”

Fragment

Het fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen