Luuk Ikink: ‘Er was enorme paniek in de studio van RTL Boulevard’

De medewerkers van RTL Boulevard waren volledig in paniek toen gisteren vlak na de uitzending duidelijk werd dat hun collega Peter R. de Vries was neergeschoten op straat. “Het was heel heftig.”

Peter van der Vorst en Luuk Ikink © RTL Boulevard

RTL Boulevard-presentator Luuk Ikink vertelde vanavond uitgebreid hoe hij en zijn collega’s de moordaanslag op hun collega Peter R. de Vries hebben beleefd. “Het was een heel heftige avond. Wij stonden hier gisterenavond na afloop nog wat na te kletsen, maar Peter is zelf altijd iemand die snel weggaat en ertussenuit piept.”

Enorme paniek

Peter is de deur uitgegaan en naar de parkeergarage gelopen. “Achter hem aan zijn ook een aantal collega’s gegaan, die dertig of veertig meter achter hem liepen. Wij praatten nog even na, in de kleedkamers, zoals dat gaat. En op een gegeven moment komt er een collega terug de studio in gestormd en die schreeuwt hard: ‘Peter is neergeschoten!'”

Het leidde tot grote paniek. “Er was enorme paniek bij ons. Mensen gingen rennen, wilden bellen, wisten gewoon even niet wat er moest gebeuren een minuut lang. We probeerden onszelf een beetje te herpakken en zijn met een aantal collega’s die kant op gelopen om te kijken of we iets konden doen, weten wij veel. Het gaat heel snel.”

Ontredderd

Luuk en zijn collega’s probeerden de plaats delict te bereiken. “We lopen die kant op en daar is al een afzetlint gezet en de politie was er ook al. In mijn beleving was er toen nog geen ambulance aanwezig, maar die was er wel snel. Er zijn ook een totaal ontredderde collega’s die heel mooi zijn opgevangen door buurtbewoners. Die zitten er nog steeds helemaal doorheen.”

De collega’s bleven lange tijd samen. “We zijn toen weer teruggelopen, want je kunt ook niets doen. Je wil heel graag iets doen, maar dat kan niet. Je loopt dan terug, de politie komt ook hier naar boven, Peter (van der Vorst, red.) kwam ook op een gegeven moment. Je bent verslagen en die verslagenheid is denk ik in ontzettend veel redacties in Nederland.”

Afgestompt

De RTL Boulevard-medewerkers waren allemaal ‘in shock en afgestompt’, aldus Marieke Elsinga. Het was voor Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL en oud-presentator van Boulevard, reden om direct de auto in te stappen. “Ik ben heel snel gebeld. Om 19.40 uur ben ik gebeld door Georgette Schlick, de producent van RTL Boulevard.”

Peter wist niet wat hij hoorde. “Een stomp in je maag krijg je op dat moment. Dit is het nachtmerriescenario wat we nooit willen meemaken. Ik ben direct in de auto gesprongen en ik was hier om 19.50 uur, waar ik jullie ontredderd met z’n allen aantrof. De ooggetuigen van de aanslag zaten hier letterlijk in shock.”

Elkaar steunen

Het is een enorm traumatische gebeurtenis voor iedereen die hier getuige van is geweest of bij is geweest, aldus Peter. “We zijn hier de hele avond in de studio gebleven, ook om met elkaar verbinding te maken. We kunnen niet veel doen, maar wel elkaar steunen en dat is belangrijk.”

“Peter is voor ons allemaal hier, voor heel RTL en voor mij ook persoonlijk een heel dierbare collega. Ik ben zeer op hem gesteld en heb veel met hem te maken gehad in het verleden voor verschillende programma’s en ook in deze functie. Het is een heel lieve, warme, grappige man. Dat realiseren veel mensen zich niet als ze hem op televisie zien.”

Vechten voor het leven

Hoe gaat het inmiddels met Peter R.? “Hij is nog steeds aan het vechten voor zijn leven. Om dat hardop uit te spreken is nog steeds ongelooflijk”, aldus Peter. “Het is ook op professioneel gebied een enorme klap. Peter is een van de allerbeste journalisten van Nederland.”

Albert Verlinde: “Er zijn mensen van dit team die gezegd hebben: ‘Hij mag daar niet alleen liggen’, die uit de studio daar naartoe zijn gegaan. Ik ga geen namen noemen, maar jullie weten dat jullie team zo in elkaar zit. Dat heeft mij zo ongelooflijk geraakt. Die liefde die het team uitstraalt. Dat is liefde, respect en familie.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen