Kees van der Spek over aanslag Peter R. de Vries: ‘Kan het niet geloven’

Kees van der Spek, die jarenlang de rechterhand was van Peter R. de Vries, heeft vanavond in de talkshow van Humberto Tan verbijsterd gereageerd op de aanslag op de misdaadjournalist.

Kees van der Spek © RTL

Op dit moment is Kees van der Spek in het buitenland, waar hij reportages aan het draaien is. Ook toen vanavond de aanslag op Peter R. de Vries bekend werd, was Kees aan het draaien. “Ik zie nu achter jou staan: ‘Peter R. de Vries neergeschoten’, en ik kan het eigenlijk niet geloven. Ik kan het gewoon nog steeds niet geloven.”

Kees staakt opnames

Kees heeft zijn werk direct stilgelegd. “We zijn op reportage in het buitenland en waren met een undercoveractie bezig, tot mijn telefoon opeens volstroomde. We zijn naar ons hotel gegaan en ik zit hier met de crew een beetje voor ons uit te staren. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik aan Royce, Kelly en Jacqueline denk.”

Hij heeft Peter recent nog gesproken. “Ik heb hem toevallig anderhalve week geleden geïnterviewd voor een podcast en mijn eerste vraag aan hem was: ‘Wanneer ben je voor het laatst bang geweest?’ Toen zei hij: ‘Toen ik van school kwam met een slecht rapport.’ Dat tekent Peter.”

Rechtop leven

Er is verbazing over het feit dat Peter zonder bewaking de studio van RTL Boulevard uitliep. Hij wilde geen beveiliging, legt Kees uit. “Liever rechtop leven dan op je knieën sterven. Dat heeft hij zelfs op zijn been getatoeëerd. Dat is Peter ten voeten uit.”

Waarom wilde Peter geen beveiliging? “We hadden het er weleens over, maar hij stelde zich altijd op het standpunt dat je er niet zo heel veel tegen kan doen. Dat deel ik wel een beetje. Je weet natuurlijk nooit uit welke hoek het komt. Als er rechts en links een politieman staat, kun je van voren nog neergeschoten worden natuurlijk.”

Ongemakkelijk

Kees: “Hij werd weleens beveiligd en dat vond hij heel ongemakkelijk weet ik nog wel, vooral ook omdat de politie niet wilde vertellen uit welke hoek het kwam. Dan kun je er ook niet zoveel mee. Het is in het verleden weleens gebeurd dat hij beveiliging had, maar daar hield hij niet van.”

Fragment

Het fragment bij Humberto:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen