PvdA’er Kati Piri prijst Mark Rutte in Op1: ‘Ik ben trots op deze premier’

PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft gisteren in de talkshow Op1 lovende woorden gesproken over minister-president Mark Rutte. Ze vindt het geweldig dat hij zo fel is tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Kati Piri en Mark Rutte © Op1, NOS

De in Hongarije geboren Kati Piri, niet te verwarren met Katy Perry, vindt het goed dat Mark Rutte de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft uitgenodigd om de Europese Unie te verlaten. Hongarije ligt onder vuur vanwege de belachelijke wetten die daar zijn ingevoerd tegen lhbti-plussers en ook onze premier gaat behoorlijk tekeer tegen Orbán.

Kati trots op Rutte

Mark Rutte heeft Viktor Orbán gisteren ten overstaan van de andere EU-leiders uitgedaagd om de Europese Unie te verlaten. “Dat heb ik niet eerder gedaan”, aldus de premier. Hij kreeg veel bijval van andere regeringsleiders. “Dit was wel heel heftig en indrukwekkend.”

Een heel goede zaak, vindt Kati het. “Ik ben er eigenlijk best wel trots op dat wij een premier hebben die zich zo duidelijk uitspreekt voor de lhbti-gemeenschap in Hongarije en laat zien dat dit gewoon echt niet hoort in de Europese Unie. Gelukkig heeft hij dat niet alleen gedaan.”

‘Heel blij mee’

Het doet Kati goed dat Orbán zo keihard is aangepakt. “Ik heb ook statements gezien van de Benelux-partners. Wat ik net hoorde is dat het er echt heel hard aan toeging in Brussel aan tafel. Hij had weinig vrienden vanavond.”

Ze bedankt Rutte voor zijn inzet. “Het is voor het eerst dat je in Brussel zulke felle bewoordingen van de Europese regeringsleiders hoort. Dan kun je zeggen: woorden, wat zijn dat? Ik ben blij dat die woorden eindelijk eens een keer uitgesproken zijn.”

Baas van de EU

Presentator Jort Kelder: “Hoe verklaar je dat Rutte zo naar voren komt ineens? Het lijkt wel alsof hij nu de baas van de EU geworden is.”

Kati: “Het zijn op Merkel na de twee langstzittende regeringsleiders: Viktor Orban en Mark Rutte. Ze kennen elkaar heel goed. Ik denk dat het heel goed is dat dit nu eindelijk gebeurt.”

Humberto

Het nieuws werd ook kort besproken in de talkshow van Humbert Tan, waar Chazia Mourali positief reageerde. Wat haar betreft had Orbán al veel eerder aangepakt moeten worden.

Zelfs Story-baas Guido den Aantrekker was bij Shownieuws gematigd enthousiast. Hij is fel tegenstander van de premier. “Het is een beetje makkelijk praten, maar nogmaals: hij had het ook niet kunnen zeggen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat Mark Rutte de Hongaarse premier Viktor Orbán zo aanpakt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen