Na VIVA-exit dreigt ook bloedbad onder tv-gidsen: oplages storten in

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom in de tijdschriftenwereld: de VIVA houdt na bijna 50 jaar op te bestaan vanwege een dalende oplage. Er dreigt ondertussen ook een bloedbad onder de tv-gidsen.

Televizier © Televizier

Het is over en uit voor de VIVA en het lijkt erop dat er de komende jaren nog veel meer tijdschriften ten onder gaan. Ook de tv-gidsen worden niet gespaard, meldt vaksite Bladendokter. De reden is eenvoudig: tv-gidsen worden vooral gebruikt door mensen tussen de 70 en 85 jaar en die hebben nou niet bepaald meer het eeuwige leven.

Tv-gids-lezers gaan dood

Het gaat volgens Bladendokter niet lang meer duren voordat alle lezers van tv-gidsen onder de grond liggen. “Volgens het Centraal Bureau van Statistiek is de gemiddelde sterfteleeftijd in Nederland onder mannen 80,5 en onder vrouwen 83,6.”

Als de trends zich doortrekken dan zijn er in 2028, dus over zeven jaar, nog maar twee tv-gidsen over, schat Gabriëlle de Jong. Zij is de directeur van Bindinc., uitgever van de meeste NPO-omroepbladen. “We weten wat de sterftecijfers zijn, we weten wat de substitutie (de overstap naar online, red.) is, dat kan je gewoon berekenen.”

Veronica grootste daler

De oplagedalingen zijn enorm, vooral bij Veronica Superguide. Dat blad zag zijn oplage in de periode 2020-2021 met maar liefst 55 procent (!) dalen ten opzichte van 2015-2016. De andere grootste dalers zijn Avrobode (-49 procent), KRO Magazine (-35 procent) en Totaal TV (-35 procent).

De kleinste bladen zijn nu Totaal TV (31 duizend lezers), KRO Magazine (58 duizend lezers), TV Krant (59 duizend lezers) en Televizier (66 duizend lezers). “Ik denk dat er bij andere uitgevers de komende twee jaar al papieren gidsen verdwijnen omdat deze verliesgevend worden”, zegt Gabriëlle.

MAX stijgt wél

Er is slechts één gids die zijn oplagecijfers heeft zien stijgen en wel met maar liefst 99 procent: MAX Magazine, het clubblad van de bejaardensoos. “Omroep MAX is het Veronica van vroeger. De jongeren van toen zijn de ouderen van nu en die maken weloverwogen hun keuze”, zegt hoofdredacteur Peter Contant.

Gabriëlle van Bindinx: “De doelgroep van de oude Avrobode lijkt eigenlijk sterk op die van MAX. en we zien ook dat we lezers verloren aan MAX.”

MAX Magazine is nu het grootste omroepblad met een oplage van 186 duizend. Daarna volgen Mikro Gids (174 duizend), TROS Kompas (158 duizend) en Veronica Superguide (156 duizend).

Bladendokter

Het artikel ‘Hoe lang blijft de papieren tv-gids nog bestaan?’ kunt u lezen op de website van Bladendokter. Hier vindt u ook een tabel met de oplagecijfers van de tv-gidsen en de enorme oplagedalingen.

Aan het woord komen diverse uitgevers en hoofdredacteuren. Allen kregen zij de vraag gesteld: heeft de tv-gids nog wel toekomst? Een klein tipje van de sluier: nee.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u thuis een papieren tv-gids?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen