Kijkers verbaasd: nierpatiënte houdt dochter thuis, gaat wel naar Op1

Nierpatiënte Valerie van de Flier (41) houdt haar 7-jarige dochter al veertien maanden thuis uit angst dat zij het coronavirus naar huis brengt. Zelf zat ze gisteren in de drukke studio van Op1.

Valerie van de Flier © Op1

Valerie, die op een niertransplantatie wacht, heeft al twee doses van het Moderna-vaccin gekregen. Ze vreest echter dat het vaccin niet goed genoeg werkt en daarom houdt ze haar dochter nog steeds thuis. Haar dochter zou het virus op school kunnen oplopen en dan meebrengen naar huis. Valerie wil daarom dat haar dochter ook wordt gevaccineerd.

Kijkers verbijsterd

Ondanks haar enorme angst om het coronavirus op te lopen, zat Valerie gisteren wel in de drukke studio van Op1. En dat terwijl dat gemakkelijk kan via bijvoorbeeld een Skype-verbinding. Het leverde verbijsterde reacties op van kijkers. Zij vinden dat het verhaal van Valerie vanwege haar fysieke aanwezigheid in de studio niet geloofwaardig overkomt.

Mel wist niet wat ze zag. “Als die mevrouw zó bang is, waarom zit ze dan met onbekenden in een studio? Via Zoom een idee geweest? Ik vind hier wat van. Arme dochter…”

‘Dit begrijp ik niet’

Alicia vindt het niet te volgen. “Het spijt me, maar dit begrijp ik echt niet. Je schat je eigen risico zó hoog in dat je je eigen kind niet naar school laat gaan, maar je gaat wel live bij zo’n programma zitten. Dit kan ook via videoverbinding.”

Daar denkt Peter hetzelfde over. “Waarom zit deze mevrouw niet thuis, met videoverbinding haar verhaal te doen? Een spatscherm om haar te beschermen? Waarom ziet amper iemand de waanzin in deze beeldvorming?”

En Monique: “Maar ze gaat wel in een kleine ruimte aan tafel zitten met veel mensen.”

Barb tot slot: “Zo iemand kan ik dus niet serieus nemen. Wel je kind in een bubbel stoppen, want gevaar. En zelf in de studio gaan zitten met niet werkend mondkapje.”

Bang voor corona

Astrid Joosten vroeg Valerie waarom ze met een mondkapje aan tafel zat. “Valerie, je draagt een mondmasker, ook hier in de uitzending, voor je eigen veiligheid. Je bent al gevaccineerd en toch ga je ook bijna de deur niet uit. Waarom voel jij je niet veilig?”

Valerie daarop: “Ik ben nierpatiënt, ik zit te wachten op een transplantatie, mijn nierfunctie is heel erg slecht en bij mensen met zulke slechte nieren lijkt het erop dat de vaccins minder goed aanslaan. Ik heb al twee vaccins gehad, maar de kans is aanwezig dat ik niet voldoende antistoffen heb om een coronainfectie goed door te staan.”

Dat risico wil ze niet nemen ‘na veertien maanden heel extreem voorzichtig doen’. “Dan ga ik dat niet verpesten net op het moment dat de daling begint in te zetten.”

Haar dochter zit al ruim een jaar thuis en volgt onderwijs via Teams. “Het is vreselijk dat dat nodig is.”

Fragment

Het bewuste fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u dat deze mevrouw in de studio van Op1 zat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen