VPRO cancelt Ismail Ilgun: ‘We zijn heel erg geschrokken’

De VPRO heeft op het allerlaatste moment besloten om een nieuwe programmaserie van Ismail Ilgun over online shaming te annuleren. De omroep vindt zijn online gedrag niet door de beugel kunnen.

Ismail Ilgun Foto: NTR, Goya Productions

Na zijn zeer slecht bekeken tweeluik over drillruip, kreeg Ismail de kans om een nieuw programma te maken bij de NPO. Die nieuwe serie, over online shaming, zou deze maand het levenslicht zien, maar de VPRO heeft nu besloten om het programma op het allerlaatste moment terug te trekken. Dat meldt de Volkskrant.

Ismail verdedigt ‘haatvlogger’

Journalist Asma el Ghalbzouri was verbijsterd toen ze hoorde over de keuze van de VPRO. Ze wees de omroep onder meer op Ilguns interviews op zijn eigen YouTubekanaal met ‘controversiële figuren’ als Youness Ouaali. Dit is volgens de Volkskrant een ‘haatvlogger’ die dit jaar is veroordeeld tot 240 dagen cel vanwege gemeenschap met een minderjarige.

Youness is volgens Asma de ‘mastermind van de hedendaagse exposecultuur’. Hij exposet op zijn social media meisjes en lhbti-jongeren die zich niet kuis genoeg zouden gedragen. Toch spring Ilgun voor hem in de bres. Hij zegt ‘veel slechtere mensen te kennen die op tv een podium hebben gekregen’. “Youness is in mijn ogen niet slecht.”

VPRO heel erg geschrokken

Asma vond het verbijsterend dat de VPRO juist voor Ismail koos. “Binnen 20 minuten had ik genoeg munitie verzameld om hem weg te krijgen, alleen had de VPRO die research natuurlijk zelf moeten doen.”

De VPRO is naar eigen zeggen ‘heel erg geschrokken’. “We hebben onze verontschuldigingen aangeboden aan iedereen die ons over hem heeft bericht. We begrijpen dat mensen de keus voor hem als kwetsend hebben ervaren.”

Ismail ligt eruit

Ismail ligt er nu uit bij de VPRO. “We waren al langer met hem in gesprek over zijn gedrag op internet. Er zitten heel gevoelige onderwerpen in deze serie. Een presentator moet zich goed kunnen inleven en een kritische houding kunnen aannemen, vooral tegenover mensen die zich schuldig maken aan shaming.”

De VPRO is niet professioneel, reageert Ismail. “Als ik een project met iemand zou doen, zou ik diegene meerdere malen screenen en dan pas in zee gaan.” Hij vindt dat de omroep hem afrekent op het gedrag van Youness Ouaali.

Ismail werd in 2016 bekend als treitervlogger. Niet veel later werd hij omarmd door de publieke omroep.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Ismail Ilgun een derde kans moet krijgen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen