Beau wanhopig tegen Hugo de Jonge: ‘Ik vind ons gewoon zielig’

Beau van Erven Dorens kon zijn wanhoop over het vaccinatiebeleid gisteren niet verbloemen toen zorgminister Hugo de Jonge bij hem aan tafel zat in zijn talkshow op RTL 4. “Ik vind ons zielig!”

Hugo de Jonge en Beau van Erven Dorens © Beau

Het gaat in Nederland allemaal enorm traag, legde Beau de minister voor. “Ik kan me voorstellen dat u dit gesprek echt al honderd keer gevoerd heeft, maar ik moet het toch ook echt doen. Ik vind ons gewoon zielig. Ik vind het verdrietig hoe het ervoor staat, snapt u? Ik denk gewoon: tjonge-jonge-jonge.”

Puinhoop

De RTL 4-ster kan niet begrijpen dat we het als zo’n rijk land zo slecht op orde hebben. “We zijn een van de meest welvarende landen op aarde. Hoe hebben we er dan zo’n puinhoop van kunnen maken? Dat is niet de vraag die hier staat op mijn kaartje, maar ik denk gewoon zo. Van: kom op nou zeg, hoeveel geld hebben wij wel niet?”

Hugo herhaalde dat er ondanks de vaccinatiestop met AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar niets verandert aan het tempo. Beau: “Ik hoop het, want ik zag u vandaag ergens rondlopen en ik zag alleen maar een paar kratjes. Dan denk ik: Jezus, is dat alles?”

‘U praat heel veel’

De frustratie die er bij de mensen in Nederland heerst, begrijpt Hugo naar eigen zeggen goed. We zijn echter afhankelijk van de leveringen, legde hij uit. “Er wordt gedacht: kunnen we nou niet sneller? Dat begrijp ik, want vaccineren is de weg naar de vrijheid.”

“U praat heel veel, maar ik heb ook heel veel vragen”, zei Beau op een gegeven moment. “Nemen we niet veel te weinig risico? Ik denk van wel. Nood breekt wet. We zitten in een situatie waarin mensen er psychisch totaal aan onderdoor gaan en waarin mensen zelfmoord plegen. Er zijn mensen die het zwaar hebben.”

Hugo over Beau’s frustratie

Beau vraagt zich af of we toch niet beter kunnen doorprikken met AstraZeneca voor mensen onder de 60. Hugo: “Uw vragen en uw frustratie, als ik het zo mag zeggen, die voel ik deels wel, maar die komen voort uit het idee dat alles langzamer gaat door dit besluit. En dat is niet zo.”

Alle voorraden worden er volgens Hugo gewoon doorheen geprikt. “Er is een aanname dat we heel veel voorraad hebben, maar dat is niet zo. Het tempo wordt bepaald door de leveringen.”

Leveringen

Volgens Beau en medegast Suzanne Bosman verschuilt Hugo zich te veel achter de leveringen. Beau: “U bent er toch medeverantwoordelijk voor dat die leveringen er niet zijn. U geeft mij een soort hoop in een toekomst, waar ik al een jaar over hoor. Toch wordt het elke keer weer ingehaald door de realiteit. Het vertrouwen is een beetje weg daarin.”

En Suzanne: “Wat is het dan waard als u daar zo van afhankelijk bent? Ik zie u met heel veel vertrouwen, optimisme en met een opgewekt gezicht deze boodschap elke keer geven, maar elke keer is het weer die factor: ‘Ja, maar de leveringen.’ U zegt dat er alternatieven zijn en dan denk ik: kom op met die alternatieven! ‘Ja, maar daar moeten we nog even op wachten.'”

Net zo snel

Het valt volgens Hugo allemaal wel mee. “Nee, want wat we doen is dat we alle leveringen goed verdelen over Europa. Nederland heeft voor alle mogelijkheden vooraan gestaan om die leveringen zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. We gaan net zo snel als de rest van Europa.”

Maar: “Ik heb niet in de hand of een vrachtwagen wel of niet geleverd wordt.”

Fragment

Hugo bij Beau:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen