Art Rooijakkers uit felle kritiek op directieteam John de Mol

Art Rooijakkers uit felle kritiek op het directieteam van John de Mol. Hij vindt dat de top van Talpa Network diversiteit ontbeert: alle bobo’s van John zijn wit, heteroseksueel, ouder en man.

Art Rooijakkers © William Rutten

Diversiteit is met name in de media een ongelooflijk belangrijk thema. Mediabedrijven als RTL en Talpa willen mensen in alle lagen van de bevolking aanspreken en niet alleen witte oude mannen. Wat dat betreft is het wel raar dat Talpa alleen door witte oude mannen bestuurd wordt, vindt RTL-ster Art Rooijakkers.

Witte oude mannen

Als Paul Römer in het BNR-programma Big Five bekent dat de programmering van Talpa voor een groot deel is gebaseerd op het ‘buikgevoel van een paar mensen’, namelijk het team van John, dan fronst gastheer Art zijn wenkbrauwen.

Art kritisch: “Tegelijkertijd kijk ik dan naar de mensen die je net noemt – Erland Galjaard, Marco Louwerens, John de Mol, jij – en dan is er één overeenkomst: het zijn allemaal witte, heteroseksuele mannen van middelbare leeftijd.”

Ongelooflijk goed punt

Paul kan niet anders dan Art gelijk geven. “Ik vind dat je daar een ongelooflijk goed punt hebt. Dat zie ik ook wel een beetje als een probleem. Onze kijkers zijn heel Nederland en het publiek in heel Nederland heeft een bepaalde samenstelling en ik vind dat je die samenstelling eigenlijk nog te weinig terugziet in het gemiddelde van de programma’s die er gemaakt worden.”

Maar niet alleen bij Talpa, benadrukt hij. “Het is bij RTL precies hetzelfde en zelfs bij de publieke omroep. Als je kijkt naar de makers achter de schermen, dan zie je dat het nog niet een weerspiegeling is van de Nederlandse bevolking. Op het scherm gaat het alweer een stukje beter, want daar wordt ook wel echt naar gekeken, maar daar valt nog veel te winnen. Zeker.”

Eén blik op de wereld

Het is volgens Art ook vanuit commercieel oogpunt goed om een diverser team te hebben. “Daar is niet alleen iets te winnen qua diversiteit, maar ook qua marktaandeel kan ik me voorstellen. Je programmeert nu vanuit één blik op de wereld.”

Paul: “Wat mij betreft hoef je niet divers te zijn om het divers zijn, je wil divers zijn omdat je wil dat de programma’s die je maakt voor de hele Nederlandse samenleving interessant zijn. Het is niet alleen culturele diversiteit, maar ook man-vrouw en jong-oud. Ik denk dat je dat nodig hebt in het maakproces om je product voor de hele Nederlandse samenleving klaar te kunnen krijgen.”

Wit bastion

Art verbaast zich erover: “Jij komt van de meest diverse omroep van ons land, de NTR, en nu zit je daar in zo’n wit bastion.”

Paul: “Nu overdrijf je het wat. Zo wit is het ook weer niet, want ook bij ons in de gangen loopt er van alles en nog wat rond.”

Art: “Maar in de beslissende functies.”

Paul: “Dat is zo en daar valt dus nog wel wat werk te doen. Een speerpunt is een groot woord, maar het is wel een aandachtspunt. Er is maar één John de Mol, hè? En die kun je niet gauw vervangen.”

Het BNR-interview met Paul Römer kunt u hier beluisteren.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is het directieteam van John de Mol toe aan vers bloed?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Eva Jinek tijdens haar megalange vakantie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen