Wopke Hoekstra zorgt voor ergernis in Nieuwsuur: ‘Nu grijp ik in!’

Wopke Hoekstra zorgde woensdagavond voor enige ergernis bij Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars. De CDA-leider ontweek tot drie keer toe een vraag van een studiogast. “Nu grijp ik in!”

Wopke Hoekstra © Nieuwsuur

Nieuwsuur krijgt veel complimenten voor de vlijmscherpe interviews die het programma aflevert in aanloop naar de verkiezingen. Gisteren was het de beurt aan CDA-voorman Wopke Hoekstra, die werd geconfronteerd met de boze akkerbouwster Yvonne. De zwoele looks van Wopke maakten geen indruk op deze dame; ze ging er met gestrekt been in.

‘Nu grijp ik in!’

Yvonne vindt dat het CDA zijn naam als boerenpartij niet waarmaakt. “De afgelopen vier jaar zijn gewoon ronduit teleurstellend geweest. U in de regering als boerenpartij: nou, sorry, helemaal niks”, zei ze. “U wil nu één miljoen huizen bouwen. Hoe rijmt u dat met elkaar? Want u kunt geen één miljoen huizen bouwen zonder aan onze grond te zitten.”

Wopke probeerde onder die vraag uit te komen, waarop de boerin hem verzocht omwille van de tijd to the point te komen. Helaas werkte dat niet. Jeroen Wollaars vervolgens: “Maar wacht even. Nu grijp ik in, want mevrouw Sloots zei het zelf al en ik zeg het met haar: ‘Vanwege de tijd is het fijn als u antwoord wil geven op de vraag.'”

Wopke ontwijkt

Ondanks de strenge woorden van Jeroen, besloot Wopke de vraag wéér te ontwijken. “Ik was drie seconden onderweg, maar dan ga ik het nog een keer proberen, want ik denk dat u zich zorgen maakt over het boerenbedrijf, de prijs die er betaald wordt en ook hoe het nu verder moet met stikstof.”

Nou, daar ging de vraag van de akkerbouwster dus juist níet over. “Ja, meneer Hoekstra. De vraag gaat over woningbouw!”, aldus Jeroen.

Drie keer is scheepsrecht

Het spoorde Wopke niet aan om alsnog antwoord te geven. Hij begon over innovatie in de landbouw. “Ja, maar innovatie. Ik kan innoveren en mijn productie bij wijze van spreken nog vier keer omhoog brengen, maar als u mijn grond afpakt om daar een huis op te zetten, dan lukt het niet!”, zei de akkerbouwster. “U zegt dat u één miljoen huizen wil bouwen. Desnoods een nieuwe stad! Waar dan? Midden op de Veluwe?”

Jeroen begon zich vervolgens écht te ergeren. “Meneer Hoekstra, deze mevrouw stelt nu al drie keer dezelfde vraag en ik constateer dat u geen antwoord geeft.”

Fragment

Uiteindelijk kwam Wopke alsnog met zijn antwoord: “Ik probeer er antwoord op te geven en wat ik denk dat kan, is dat je een deel van die huizen ín de stad zet, maar er is ook berekend dat als je dat zou willen, het buiten de stad kan. Dat je daar maximaal 1 procent van de Nederlandse landbouwgrond voor nodig hebt. Wij gaan als CDA niet boerenbedrijven onteigenen en niet sluiten.”

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen