Sylvana Simons ergert zich bij Eva Jinek aan nieuwe Kamerboerin

Sylvana Simons kreeg het gisterenavond in de talkshow van Eva Jinek aan de stok met Caroline van der Plas, de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging. Beide dames hebben een Kamerzetel veroverd.

Sylvana Simons en Caroline van der Plas © Jinek

Op een gegeven moment vroeg Eva aan Sylvana of ze deelname aan een regering met daarin VVD en CDA zou zien zitten. “Natuurlijk niet”, antwoordde ze resoluut. “Dat is helemaal niet de plek waar wij als partij nu zijn. Wij zijn ook zó links dat het voor ons nu onmogelijk is om links vast te houden met deze partners.”

Caroline vs Sylvana

Die niet-constructieve houding prikkelde Caroline van de boerenpartij. “Mag ik je daar wat over vragen? Je zit heel erg op van: we zijn superlinks, maar je bent wel volksvertegenwoordiger sinds vandaag en er wonen 17 miljoen mensen in Nederland. Ik vraag me toch een beetje af: zit jij dan niet heel erg op die ene kleine doelgroep?”

Een merkwaardige uitspraak voor iemand die zelf een boerenpartij leidt, terwijl de boeren ook een minderheid vormen. “Wij zoeken die verbinding tussen boer en burger, ook in de stad. Wat ik jou hoor zeggen is van: ik zit hier en alleen voor die doelgroep”, verdedigde ze zich. “Er zijn 17 miljoen mensen en die moet je allemaal vertegenwoordigen.”

‘Wat is je vraag?!’

De politiek leidster van BIJ1 reageerde enigszins geprikkeld. “En wat is je vraag?”, vroeg ze geagiteerd. Caroline: “Nou: realiseer je je dat? We zitten niet meer in de campagne nu, hè?”

Sylvana: “Ik denk dat we ons allemaal realiseren dat ons land groter is dan onze eigen buurt, maar als jij zegt: ik heb de belangen van de boeren voorop, dan is jouw achterban daar blij mee. Dan is dezelfde vraag aan jou te stellen: realiseer je je dat Nederland groter is dan dat? Ik begrijp niet zo goed waar de vraag vandaan komt.”

Vijandige sfeer

Caroline schrok van de houding van Sylvana. “Het is geen vijandige vraag”, merkte ze op. Sylvana: “Ik zeg ook niet dat het een vijandige vraag is.” Caroline: “Nee, aan de body language zie ik het een beetje.” Sylvana: “Oh wauw! Ehmm…”

Caroline: “Het is gewoon een vraag van: realiseer je je dat? Je bent heel erg op dat superlinkse… Ik ben niet van plan om er een Caroline-show van te maken. Ik vind alleen dat je je op 18 maart 2020 moet realiseren dat je een volksvertegenwoordiger bent en je voor iedereen gaat. Laten we heel eerlijk zijn: BIJ1 is wel echt een partij die zich op een bepaald punt sterk maakt.”

Onbegrip

De aanval van Caroline leidde tot enige verwarring en onbegrip aan tafel. Frits Wester: “We hadden het net over de woningbouw en we komen een miljoen huizen tekort. Het eerste wat u dan zelf roept is: ‘Ja, maar niet op mijn bollenland!'”

Caroline: “Nee, nee, nee, sorry. Dan moet u straks de uitzending maar even terugkijken, want dat heb ik helemaal niet gezegd. Ik heb gezegd dat Den Haag niet gelijk naar landbouwgrond moet kijken.”

En Eva Jinek: “De kiezer heeft overduidelijk niet gekozen voor diffuse programma’s bij klassieke partijen, maar gestemd op partijen die heel duidelijk hebben gezegd: ‘Als je dit belangrijk vindt, dan ga ik dat voor jou regelen.’ Het zou toch heel gek zijn als je dat in een keer van je afschudt en zegt: ‘Ik ben er voor iedereen!’?”

Sylvana boos

Toen de anderen te veel aan het woord waren, voelde Sylvana zich genegeerd. “Ik wil wel antwoord geven op de vraag, want hij wordt gesteld, maar mijn antwoord is blijkbaar niet relevant”, foeterde ze.

Caroline: “Nee, maar ik wil even mijn zin afmaken, want die is wel essentieel. Er wordt gezegd: ‘Jij bent ook maar voor een doelgroep, voor de boeren.’ Dan zeg ik nogmaals: wij zijn er niet alleen voor de boeren, maar voor het hele platteland.”

Sylvana: “Als je vraagt: wat doe je voor 17 miljoen Nederlanders? Gelijkwaardigheid willen we allemaal.”

Caroline: “Dan heb ik antwoord op mijn vraag!” Even later verzoenend: “We kennen elkaar nog maar één dag, hè!”

Fragment

De discussie bij Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen