Ruud de Wild praat met Jesse Klaver over BN’er-schap: ‘Dit is naïef!’

Ruud de Wild vindt het naïef dat Jesse Klaver met rust gelaten wil worden door de buitenwacht als hij samen met zijn kinderen is. Hij is immers altíjd een BN’er, ook als hij met zijn kids is, vindt Ruud.

Jesse Klaver bij Ruud de Wild © KRO-NCRV

GroenLinks-leider Jesse Klaver was dinsdagavond te gast bij Ruud de Wild in zijn programma Ingelijst op NPO 1. Ze spraken onder meer over Jesse’s groene fanatisme. “Ik vind het best lastig om echt groen te zijn. Als je écht onvoorwaardelijk groen bent, dan ga je niet mer vliegen, eet je geen vlees meer…”, merkte Ruud op.

Autoloze Jesse

Vervolgens gaf Jesse aan dat groen leven tegenwoordig best makkelijk is. Zo heeft hij heden ten dage drie kleine kinderen en geen auto meer. ‘Superingewikkeld’ noemt hij dat. Volgt u het nog?

Jesse: “Die keuzes zijn best te maken en ook op een manier dat het prettig is. Dat vind ik het mooie van deze tijd. Toen ik ooit begon met de politiek (…) ging groen heel erg over dingen die worden afgepakt en nu gaat het heel erg over dingen die je meer krijgt. Het is op een andere manier naar het leven kijken. We hebben nu sinds een jaar of twee geen auto meer. Dat is superingewikkeld met drie kleine kinderen, maar het is eigenlijk best goed te doen.”

Jesse als BN’er

Wat doet Jesse dan als hij op pad gaat met zijn gezin? “Dan huur ik een auto, soms elektrisch en soms… Het is maar net wat er beschikbaar is. En soms met de trein.”

Ruud: “Kun je dat doen? Word je dan niet de hele dag lastiggevallen?”

Jesse: “Met de trein? Dan zit ik altijd met een enorme pet op en een zonnebril. Ja, zeker weten. Nee, even: ik vind het helemaal niet erg om herkend te worden, volstrekt niet. Alleen als ik met mijn kinderen ben, dan ben ik hun vader, dus dan heb ik altijd een petje op.”

Publiek bezit

Niet aangesproken worden als je met je gezin op stap bent? Naïef, vindt Ruud dat. “Dan ben je Jesse Klaver-af even?”

Jesse: “Ja, nou, ik ben hun vader, dus dan ben ik voor hen en niet voor iemand anders. Dan ben je niet publiek bezit.”

Ruud: “Ja, dat snap ik, maar je bent toch ook de BN’er dan.”

Jesse: “Nee, natuurlijk niet. Ik ben dan gewoon van mijn kind.”

Naïef

Ruud: “Nee, maar dat is toch naïef?”

Jesse: “Nee, dat is helemaal niet naïef.”

Ruud grappend: “Niet boos worden, hè?”

Jesse lachend: “Nee, ik ben niet boos, dat zijn mijn wenkbrauwen, daar kan ik niets aan doen.”

Ingelijst met Jesse Klaver, dat gisteren na middernacht 285.000 kijkers naar NPO 1 trok, kunt u terugzien via NPO Start.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen