Pieter Jan Hagens blundert tijdens EenVandaag-debat: ‘Pardon’

Pieter Jan Hagens werd maandagavond getroffen door een black-out tijdens het door hem gepresenteerde EenVandaag-debat op NPO 1. Hij wilde de uitzending vroegtijdig afkappen.

Geert Wilders, Pieter Jan Hagens en Mark Rutte © AvroTros

Het EenVandaag-debat bestond uit drie een-op-een-debatten, waaronder eentje tussen Geert Wilders en Mark Rutte. Zij mochten over twee onderwerpen in debat: één daarvan werd aangedragen door Wilders (immigratie), de ander door Rutte (economie). Na het door Wilders aangedragen onderwerp, wilde Pieter Jan Hagens de uitzending vroegtijdig afsluiten.

Pieter Jan kapt af

Heel even vergat Pieter Jan volledig dat Rutte nog aan de beurt was. “Met premier Rutte wordt Nederland één grote achterbuurt”, besloot Wilders zijn betoog, waarna de AvroTros-presentator wilde besluiten met: “Mag ik u danken, meneer Rutte en meneer Wilders? Ja, hartelijk dank voor het slot van dit debat.”

Minister-president Rutte begreep er he-le-maal niets van. “Volgens mij hebben we nog een… stelling”, fluisterde hij Pieter Jan in. Daarop werd de presentator duidelijk van zijn à propos gebracht: “Oh!” Vanuit het panel van toekijkende lijsttrekkers, merkte Sigrid Kaag op: “De economie.”

‘Oooh, pardon!’

Plotseling besefte Pieter Jan zijn fout. “Oooh jaaa! Pardon! Ik denk: we zijn er al helemaal uit. We gaan het omdraaien inderdaad en zorgen dat u nu als eerst aan het thema kunt beginnen.”

Rutte grappend: “Ja, als er nog zendtijd is.”

Kan gebeuren

Het was een opvallend moment, vindt Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer. “Was een heel grappig moment”, twittert hij.

Journalist Ton F. van Dijk, voormalig zenderbaas van NPO 1, vindt het geen ramp. “Kan gebeuren”, merkt hij op. En onderzoeksjournalist Kim van Keken: “Het is een prettige debatleider. Die mannen (Rutte, Wilders) waren zo aan het jij-bakken, dat begeleidde hij goed.”

Saai debat

Het was overigens een vrij saai debat, concludeerde politiek verslaggever Nynke de Zoeten ’s avonds in Nieuwsuur. “Het was een vrij degelijk politiek debat. Heel inhoudelijk, zonder die beroemde game changers, waar partijen dan op hopen. Maar ook zonder dat een van de zes lijsttrekkers onderuitging.”

Wat vond ze van Rutte-Wilders? “Die mochten wéér tegenover elkaar. Andere lijsttrekkers balen daarvan, want Rutte is de te kloppen man. Het debat over immigratie voeren ze al jarenlang, dus ook als politiek verslaggever ken je dat debat zo langzamerhand wel.”

Fragment

De analyse van Nynke:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen