Katja Schuurman boos op BNNVARA om Bilal Wahib: ‘Gaat te ver’

Katja Schuurman vindt het buitengewoon teleurstellend dat haar voormalig werkgever BNNVARA zo fel afstand heeft genomen van Bilal Wahib, nadat hij een 12-jarige zijn geslachtsdeel uit de broek praatte.

Katja Schuurman © De Kalvijnshow

Het is ongelooflijk welke schade Bilal met deze uitglijder heeft aangericht aan zijn carrière. Van BNNVARA tot Videoland en van zijn platenlabel tot de Edison-jury: werkelijk iedereen heeft hem laten vallen. En volgens Katja gaat dat echt veel te ver, laat ze weten in een post op Instagram.

Foute grap

Het was gewoon een foute grap, aldus Katja. “Met de grap: ‘Kun je je pi·mel laten zien’, wordt bedoeld: ‘Kun je je pi·mel laten kijken?’ Met ogen dus. Een slechte grap, die zo oud is als de weg naar Rome. Maar een slechte grap is geen kinderp·rno. Zullen we ons weer wat meer verdiepen in de nuance en de feiten? Durft iemand het ook op te nemen voor het andere slachtoffer in deze?”

We moeten het volgens haar niet meer maken dan het is. “Als je het gehele verhaal kijkt, zie en hoor je dat Bilal probeert grappig te zijn. Van kwade opzet is geen sprake. Het is dom, zeer onhandig en bovendien niet grappig. Ik hoop van harte dat het jongetje niet gepest zal worden.”

Boos op BNNVARA

Dan spreekt ze onder meer BNNVARA aan. “Top Notch, BNNVARA, Edison Pop en Instagram: vinden jullie het echt terecht deze Bilal direct te criminaliseren, veroordelen, ontslaan en boycotten?”

Het moet over zijn met die cultuur van afslachten, vindt Katja. “En alle media en iedereen die diréct klaarstond met oordelen: zullen we proberen ons eerst iets meer te verdiepen in verhalen voordat we over elkaar heen buitelen met verwijten en oordelen?”

Ophef

Waarom sprak Katja zich niet eerder uit? “Ik had dit al eerder willen posten, maar ik durfde niet. Omdat de stap tussen Bilal níet keihard veroordelen en nu zelf waarschijnlijk de lelijkste verwijten over me afroepen zo kleine is. Maar ik wil eerlijk durven blijven zijn. Niet klakkeloos meelopen en meeschreeuwen achter ophef aan, maar eerlijk, genuanceerd en zacht zijn.”

“Voor de 12-jarige jongen die niet om deze rel gevraagd heeft. Maar ook voor Wahib Bilal (bedoelt Bilal Wahib, red.). Die ik niet persoonlijk ken. Maar het doet me pijn iemand zo publiekelijk en met zoveel venijn aan de schandpaal genageld te zien worden.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen