Jort Kelder kritisch over nu al beroemde Sigrid Kaag-foto

Jort Kelder zette gisteren in Op1 zijn vraagtekens bij de overwinningsfoto van D66-leider Sigrid Kaag die ’s ochtends op de voorpagina prijkte van maar liefst zes ochtendkranten.

Jort Kelder en Sigrid Kaag © Op1

De foto waarop Sigrid dansend op tafel staat werd verspreid door het ANP, maar bleek een campagnefoto en geen journalistieke foto. De foto werd gemaakt door een fotograaf die was ingehuurd door D66. “We gaan even naar het moment van D66. Hij is al wereldberoemd in Nederland: dé foto op tafel”, aldus Jort Kelder gisteren in Op1.

Campagnefoto

Jort legde zijn kijkers uit dat het eigenlijk een campagnefoto is. “Het is een foto van Martijn Beekman. Ik denk dat als je de verkiezingen van 2021 zou moeten samenvatten, dit toch het beeld is. Er is heel veel aandacht voor geweest en hij heeft in alle kranten gestaan, maar hoe journalistiek is die foto?”

Hij vervolgde: “Het is een fotograaf die is betaald door D66 en D66 heeft dit aan het ANP gegeven. Ze hebben dus zelf de selectie gemaakt van de foto, van: dit kan naar buiten. Daarom is de wereldpers nu op de hoogte van die foto. Wat vinden wij daarvan, journalist Joustra?”

Relativeren

Elsevier-baas Arendo Joustra daarop: “Dit hebben ze dus gewoon verspreid?”

Jort: “Het is wel een spontaan moment volgens mij, maar het is een ingehuurde fotograaf.”

Arendo: “De overwinning van D66 moeten we sowieso wel een beetje relativeren. Het is niet het grote record van ’94. Vier zeteltjes erbij. Dat is toch niet echt een heel grote overwinning?”

Volkskrant boos

De Volkskrant is er niet blij mee dat ANP deze foto aanvankelijk verspreidde, zónder te vermelden dat D66 de afzender was. “Ik vind dit niet kunnen”, zegt Veronique Smedts, chef foto van de Volkskrant, in de krant zelf. “Juist nu het in coronatijd voor fotografen steeds lastiger is om ergens binnen te komen, moet duidelijk zijn hoe een foto tot stand komt.”

Guus Valk, chef politiek van NRC, reageerde gisteren milder in De Vooravond. “Zo’n foto lijkt me onvermijdelijk. Het is wel een soort van iconisch beeld. Het was ook een beeldarme avond natuurlijk, want er gebeurde weinig en er was weinig te fotograferen. Martijn Beekman heeft dit heel mooi gevangen.”

Verbazing

Er is ook verbazing over hoe Sigrid überhaupt losging op tafel. “Ik was zelf ook wel wat verbaasd dat de stilistische Sigrid Kaag opeens op tafel stond te dansen”, aldus presentator Renze Klamer.

Politiek deskundige Thomas Erdbrink: “Ze heeft natuurlijk een heel groot gedeelte van haar leven in Libanon gewoond. Als je daar feestviert dan dans je op de tafel. Daar moest ik meteen aan denken.”

Pr-fabriek

Media-ondernemer Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf, is sceptisch. “Iconische foto dansje Sigrid Kaag blijkt regelrecht afkomstig uit de pr-fabriek van D66. Kranten, op één na, behangen hun voorpagina ermee. Tijdsdruk, mooi beeld etc. Toch knaagt er iets. Was de Kaag-sirtaki op tafel ook geregisseerd?”

Hij wijst ook op het filmpje dat van het fotomoment is gemaakt (zie onderstaand). “De stoel staat klaar voor Sigrid Kaag”, aldus Sjuul. En Story-baas Guido den Aantrekker: “Volkomen geënsceneerd. En gerepeteerd, vermoedelijk. En de meeste ‘journalistieke’ kranten trapten erin. Likkebaardend. Knap van D66, though.”

Filmpje

Het filmpje:

Lees ook

Lees ook het artikel in de Volkskrant hierover: ‘Hoe een campagnefoto van D66 zes voorpagina’s wist te halen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen