John de Mol komt niet met eigen Videoland: ‘Andere route’

John de Mol zal de geschiedenis ingaan als een tv-legende, maar ook als een mediaman die altijd vooral bij de ‘oude’ lineaire televisie is blijven plakken. Mist zijn Talpa Network niet enorm de boot?

John de Mol Foto: William Rutten

Waar concurrent RTL een behoorlijk toekomstbestendig mediabedrijf heeft opgebouwd, met naast de traditionele media ook het uiterst succesvolle Videoland, heeft Talpa alleen wat ‘content creators’ die hits maken op YouTube. Is dat wel genoeg anno 2021?

Mist Talpa de boot?

Art Rooijakkers denkt van niet. Hij legt Paul Römer, een van de vele directeuren van John de Mol, op BNR Nieuwsradio voor dat Talpa ‘enorm de boot aan het missen is’ op het gebied van ‘video on demand’. “Het is grappig dat je dat zegt, want dat is namelijk zo ongelooflijk niet waar”, reageert Paul.

Waarom is dat niet waar? “Dan kom ik weer even terug op Talpa Network. Wij zijn een geïntegreerd mediabedrijf”, begint hij. Daarna vertelt hij bijvoorbeeld over het succes van Talpa-ster Giel de Winter op YouTube. “Zo bereiken we op al die verschillende platformen heel Nederland.”

Eigen Videoland

Toch is YouTube niet van Talpa en Videoland wel van RTL. Is het niet een gemis dat Talpa geen eigen Videoland heeft? “Nee. We hebben er in een vroegtijdig stadium voor gekozen om niet in een on-demandplatform te gaan, want het businessmodel van een on-demandplatform betekent dat je enórme bedragen aan de voorkant moet investeren om al die series te maken.”

Dat is in deze markt geld over de balk gooien, zegt Paul. “Je concurreert met Netflix, Disney en alles wat er nog komen gaat. De Nederlandse markt is eigenlijk te klein om te veel van die platformen te hebben.”

Te laat

Is Talpa niet gewoon te laat? Gaven ze op nadat Videoland zo groot werd? “Videoland was inderdaad eerder en wij hebben gewoon een andere route gekozen.”

“Wij hebben de route gekozen om met het Talpa Network, dus audio, online, digitaal, video, social, print en e-commerce, ons te verspreiden over heel veel platformen. We proberen het bereik op al die platformen te halen. Dat is een ander model.”

BNR’s Big Five

Het programma BNR’s Big Five, waarin Art vorige week kopstukken uit de Nederlandse tv-industrie interviewde, kunt u hier luisteren.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen