Jesse Klaver tegen Eva Jinek: ‘Waarom noem je GroenLinks radicaal?’

Jesse Klaver vindt dat Eva Jinek hem maandagavond wel erg populistisch benaderde in haar talkshow. De GroenLinks-leider sprak de talkshowhost daarop aan en ze had niet bepaald een sterk verweer.

Jesse Klaver en Eva Jinek © RTL

Het ging in Jinek over de plannen die politieke partijen hebben met KLM. “GroenLinks wil radicaal vergroenen en verduurzamen, maar KLM ligt als bedrijf al op de grond. Als daar nog zo veel maatregelen bovenop komen, is er een kans dat het bedrijf het helemaal niet gaat redden. Is dat een acceptabel risico?”, vroeg Eva aan Jesse.

Radicale Jesse?

Jesse ergert zich eraan als plannen van GroenLinks om te vergroenen ‘radicaal’ worden genoemd, vanwege de negatieve bijklank die eraan kleef. “U zegt twee dingen. Eén: ‘radicaal’, en twee: ‘dat er zoveel bovenop komt’. Wat komt er allemaal bovenop dan dat u zo radicaal vindt?”, legde hij Eva voor.

Eva kwam daarop niet met een inhoudelijke onderbouwing. “Het is niet mijn oordeel hierover. Dat doet er helemaal niet toe. Het is in vergelijking met de andere partijen, laat ik het zo zeggen”, verweerde ze zich.

Eva chargeert

Een merkwaardige stellingname zonder inhoudelijke onderbouwing, vond Jesse. “Nee maar, u stelt het zo.”

Eva vervolgens: “Ik chargeer vaak aan tafel, bijna als een soort instrument om het wat duidelijker te maken, laat ik het zo zeggen. U maakt duidelijkere keuzes daarin dan andere partijen. En dan metafysisch bedoeld; een bedrijf ligt al op de grond en daar wil je ook nog wat van eisen. Accepteert u de mogelijkheid dat KLM het niet gaat redden?”

Onzin, zegt Jesse. Ook hij benadrukt KLM van groot belang te vinden, maar: “KLM vliegt nog steeds vier keer per dag op Brussel en dat vinden wij niet verstandig. Het is zó dichtbij, dat kan makkelijk met de trein.”

Fragment

Jesse Klaver bij Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen