Gerard Joling botst met Rob Jetten over ‘afschuwelijke’ windmolens

Gerard Joling vindt het ‘afschuwelijk’ dat Nederland wordt volgeplempt met windmolens. Hij sprak D66-leider Rob Jetten daar donderdagavond op aan in de talkshow van Eva Jinek.

Gerard Joling en Rob Jetten © Jinek

Het ging in de talkshow over het feit dat het bouwen van kerncentrales peperduur is. “Maar die windmolens kosten ook een godsvermogen. Het is toch verschrikkelijk hoe dat hele land eruit ziet inmiddels?”, brieste Gerard.

Afschuwelijk

Rob daarop: “Daarom gaan we ook die windmolens vooral op de Noordzee bouwen.”

Gerard: “Vreselijk. Maar ook dát is afschuwelijk om te zien. Ook daar zijn heel veel mensen tegen, dus het is hartstikke lastig. Met dat hele biogebeuren wordt ook weer hout verbrand en die windmolens… Ook het aangezicht van Nederland. Dan denk ik: jongens, weer zo’n stuk erbij!”

Windmolens zijn regelrechte landschapsvervuiling, vindt hij. “Als ik dat zie, dan denk ik: het is too much. Is ons land daar niet veel te klein voor? En dan moeten we ook nog weer van dat gas af.”

Jaar geen wind

Als het een keer een jaar lang niet waait, dan heb je ook niets aan windmolens, aldus Gerard. “We zien grote weersveranderingen over de hele wereld, dat klimaat verandert. Stel je nou voor dat je een jaar geen wind hebt. Het klinkt een beetje dom, maar dan denk ik: nou en dan? Dan staan die dingen daar, dan komt er niks naar binnen en dan bezorgt het je niks.”

Eva Jinek reageerde verbijsterd: “Gerard, je introduceert een geheel nieuw probleem. Ik heb er nog nooit van gehoord dat iemand zich zorgen maakt over een jaar geen wind.”

‘Ik kan het niet uitstaan!’

Het zit Gerard allemaal erg hoog. “Ik kan het niet uitstaan. Ik vind het afschuwelijk, ik vind het lelijk en het gaat ons – let op – op de lange termijn niets brengen en het kost ons miljarden.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Maar Gerard, we halen nu olie uit Saoedi-Arabië en gas uit Rusland en dat vervuilt de aarde. Er is geen makkelijke oplossing. We zullen alle beetjes bij elkaar moeten leggen. Wind zullen we echt nodig hebben.”

Gerard: “Het is mooi gesproken, maar u zegt: de kleine dingetjes naast elkaar leggen… Nou zitten we naast Duitsland. Nederland ligt naast Duitsland al jaren en daar halen we gewoon de elektra allemaal en daar gaan ze niet van het gas af. We zijn één Europa!”

Gerard over bruinkool

Gert-Jan: “Daar zijn ze nooit aan het gas gegaan. Daar zaten ze aan de bruinkool.”

Gerard: “Nou, niet allemaal hoor.”

Gert-Jan: “Maar wel heel veel en dat is viezer dan vies. Als ze daar dan een beetje overschakelen op aardgas, is dat winst. Wij gaan van gas naar schone energie en dat is nog meer winst.”

Eva lachend: “Gerard, jij gaat je erin verdiepen en wij gaan nadenken over een jaar geen wind.”

De Jinek van gisteren kunt u terugzien via RTL XL.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen