Fidan Ekiz woest in De Vooravond: ‘Blijf ervan af met je tengels!’

Fidan Ekiz ontplofte dinsdagavond van woede in De Vooravond. Ze was kwaad om het verschrikkelijke mishandelingsfilmpje uit Turkije dat de afgelopen dagen viral ging op internet.

Fidan Ekiz © NPO

Een video van een man die zijn ex-vrouw voor de ogen van hun 5-jarige dochter in Turkije op straat schopt en slaat, heeft iedereen doen verbijsteren. Op het filmpje is te zien hoe de vrouw op de grond ligt, terwijl de man tegen haar hoofd en lichaam schopt alsof het een boksbal is. De beelden zijn buitengewoon weerzinwekkend.

Gruwelijk filmpje

Fidan wilde hier eigenlijk maandag al op terugkomen, op Internationale Vrouwendag, maar toen was er geen tijd voor. Het zat haar dinsdag echter nog steeds erg hoog. “Er gaat een filmpje rond op sociale media, gefilmd in Turkije, waar een man zijn vrouw eigenlijk bijna doodslaat. Of: het is een ex-man van haar. Onder de ogen van hun dochtertje ook nog eens.”

Dat die beelden er zijn, vindt Fidan al onbegrijpelijk. “Ik denk sowieso: waarom film je? Ga helpen! Ik zeg dit al zo lang en ik schrijf er al zo lang over: ik zou willen dat we niet meer hoeven te zeggen: ‘Stop met het geweld tegen vrouwen.'”

Fidan fysiek onwel

Tijdens het kijken van het filmpje werd Fidan misselijk. “Toen ik het zag was ik niet alleen boos of woedend, maar ik voelde me ook echt fysiek onwel worden.”

Ze vervolgde woest: “Ik ben er helemaal kláár mee. Die obsessie met vrouwen, die pogingen om ze te… Ze moeten het liefst doorzichtig zijn en niet bestaan. Dat gezeik over maagdelijkheid en eer; blijf met je tengels van die vrouwen af!”

Ook in Nederland

Dit is niet alleen een Turks probleem, aldus Fidan. “Het gebeurt hier ook. Nog niet zo lang geleden, een paar dagen geleden, stond in de krant dat er in Nederland elke acht dagen een vrouw wordt vermoord. Voor vrouwengeweld hoef je niet te wijzen naar Turkije of elders, het gebeurt ook gewoon hier. Het móet stoppen.”

De Vooravond kunt u hier terugzien.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen