Fidan Ekiz hakt in op Martijn Koning bij De Vooravond: ‘Dit was haat’

Martijn Koning gaf gisteren in De Vooravond zijn eerste tv-optreden na zijn controversiële Thierry Baudet-roast in Jinek. Hij werd in de talkshow behoorlijk stevig aangepakt door Fidan Ekiz.

Martijn Koning en Fidan Ekiz © De Vooravond

Fidan Ekiz hoort bij het kamp dat vindt dat Martijn Koning veel te ver is gegaan met zijn roast, waar zowel Jinek als RTL publiekelijk excuses voor aanboden. “Het is alweer twee weken geleden, maar er was zóveel over te doen, dat het als eergisteren voelt”, vertelde de cabaretier in De Vooravond. “Ik ben weer even op tv, holy sh*t!”

Haatspeech

Gastheer Renze Klamer was vrij mild voor Martijn, maar Fidan alles behalve. Zij wilde zich niet achter de meningen van anderen verschuilen: “We zeggen: ‘Er wordt gezegd’ en ‘mensen vinden’. Ik ben een van die mensen: ik was vrij kritisch toen ik het aan het kijken was. Ik kreeg er zo’n ongemakkelijk gevoel bij. Het moet een kritisch-humoristische beschouwing zijn en ik dacht wel: dit is echt een haatspeech.”

Onzin, zegt Martijn. Hij roept mensen op om de tekst van zijn roast te lezen en dan zien ze vanzelf dat het wel meeviel, aldus de cabaretier. “Dat is dus wat ik bedoel: ik vond het een grappig-kritische column.”

Roddeljournalist

Fidan vindt dat een te gemakkelijk excuus. “Om als columnist of cabaretier zijn verloofde erbij te halen… Zij hoort niet bij die partij, staat er helemaal los van en heeft er niet om gevraagd. Als het dan ook nog om die toekomstige kinderen gaat en ook nog eens hun afkomst…”

Martijn: “In het geval van zijn Joodse vriendin; dat heeft hij zelf heel vaak aangegeven, namelijk dat hij niet antisemitisch kan zijn, want zijn vriendin is Joods. Dat heb ik niet verzonnen; ik ben geen roddeljournalist die helemaal in zijn vuilnisbak gaat zitten. Dat is gewoon bestaande informatie. De kinderen zijn fictief, want hij heeft natuurlijk geen kinderen.”

Fictieve kinderen

Het is volgens Fidan niet relevant of de kinderen wel of niet fictief zijn. “Ik zie niet – we hebben er hier ook hele discussies over gehad – waarom dat minder erg is. Je gaat toch in de slaapkamer bij iemand – het komt heel dichtbij. Het gaat echt over een grens. Voor mij voelde dit echt onder de gordel. Als dit richting Farid Azarkan was geweest, dan had ik ook zo gereageerd. Als het gaat over familie en gezin… Daar blijf je gewoon van weg.”

Martijn: “Het is een column, waarbij ik de uitspraak gebruik die hij doet. Hij brengt dat in het debat. Hij heeft geen kinderen, dus ja…”

RTL en Jinek

Wat vindt hij ervan dat RTL zo sterk afstand van hem heeft genomen? “Je kunt distantiëren en je kunt echt emigreren naar een andere planeet, zo veel afstand creëren. Dat vind ik wel heftig.”

De laatste tijd zijn Jinek/Beau veel vaker in opspraak, ook nu met Bilal Wahib. “Zeker bij dat programma kun je de laatste weken wel zien dat ze een beetje in de war zijn volgens mij.”

Fragment

Martijn Koning in De Vooravond:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen