Fidan Ekiz flink pissig: ‘Politici boycotten ons soms maandenlang’

Fidan Ekiz ergert zich een versuffing aan de lange tenen van politici. Ze maakt het als presentatrice van De Vooravond regelmatig mee dat politieke kopstukken gepikeerd zijn na een tv-interview.

Fidan Ekiz © BNNVARA

Het ging gisteren in De Vooravond over de uitgelekte formatie-aantekening waarop ‘positie Omtzigt: functie elders’ stond. SP-Kamerlid Renske Leijten gaf aan zich niet alleen te storen aan het geroddel in Den Haag, maar ook aan collega’s die anoniem loslippig zijn tegen de pers. Ze hield een pleidooi tegen anonieme bronnen.

Off the record

Politiek redacteur Laurens Boven kon zich daar niet in vinden. “Dat gaat eigenlijk niet. Renske zegt dat journalisten op zoek zijn naar een verhaal. Dat klopt op zich wel, maar we zijn op zoek naar een wáár verhaal. Je wil zo dichtbij mogelijk komen bij wat er gebeurd is.”

Als journalist móet je wel dealtjes sluiten met politici om hen aan het praten te krijgen, aldus Laurens. “Er is bijna geen politicus meer te vinden die gewoon on the record wil vertellen wat er gebeurt.”

Fidan geërgerd

Fidan Ekiz vindt het ‘schandalig’ dat dat moet. Zij vindt dat journalisten er niet zijn om afspraken te maken met politici, maar om hen kritisch te volgen. “Ik zal je heel eerlijk zeggen: als wij politici aan tafel krijgen – en ik werk al jarenlang bij talkshow, ook als redacteur – dan weet je gewoon dat als een politicus hier zit, uit de partijtop dan meestal, en ze zijn niet tevreden, dan krijg je het gewoon te horen na afloop.”

Wat gebeurt er dan? “Dan is het: staat genoteerd, en dan komen ze gewoon een paar maanden niet. Wij zijn er om volksvertegenwoordigers te controleren. We zijn er om de macht te controleren. Maar ook zoals jij er nu over vertelt, lijkt het wel alsof we ons er gewoon bij hebben neergelegd. Het is gewoon zo, want anders heb je geen verhaal.”

NOS-boycot

Voorbeelden noemde Fidan niet. Wel werd vorig jaar bekend dat De Vooravond werd geboycot door de NOS. De omroep wilde geen journalisten naar het programma sturen, omdat Fidan daarin haar mening gaf.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen