Wouter de Winther wil Farid Azarkan niet tutoyeren bij Jinek

Telegraaf-sterjournalist Wouter de Winther weigerde donderdagavond om DENK-politicus Farid Azarkan te tutoyeren in de talkshow van Eva Jinek. Hij bewaart graag enige afstand tot politici.

Wouter de Winther en Farid Azarkan © NPO

Er wordt op televisie heel wat afgetutoyeerd, ook met hoogwaardigheidsbekleders, maar Wouter de Winter doet daar niet aan mee. “U bent politicus en u…”, begon hij gisteren in Jinek tegen Farid Azarkan. Hij daarop: “Zeg maar jij. Zegt u maar jij.”

‘Ik zeg altijd u’

Wouter gaf daar geen gehoor aan. Hij bewaart graag enige distantie tot het onderwerp waar hij over schrijft. “Ik zeg altijd u.”

Eva Jinek: “Hij zegt altijd u, ik ben de informele vriend hier.”

Farid: “Nou, het mag.”

Met Eva heeft Wouter wel een informele relatie. Hij noemt de talkshowkoningin grappenderwijs zijn tante.

Tutoyeren

Angela de Jong, de opiniediva van het AD, gaf in 2019 nog aan dat ze zich ergert aan het tutoyeren van politici op televisie. “Bewaar dat lekker voor in de visagieruimte en de borrel na afloop, denk ik dan. In de uitzending hoort het ‘u’ en ‘meneer’ (of ‘mevrouw’ natuurlijk) te zijn. Hoe jong de opponent ook is, hoe goed de banden privé ook mogen zijn.”

Het is volgens haar prettiger voor de kijker. “Het schept voor de kijker een prettige afstand. Maar belangrijker: het straalt respect uit voor de functie die iemand bekleedt. Nu heeft de huidige lichting politici dat ook niet altijd voor elkaar en voor hun ambt, dat weet ik heus wel, maar laten dan de tv-presentatoren maar het goede voorbeeld geven.”

Vaccinaties

Farid Azarkan zat in de uitzending om zijn bezwaren uit te spreken over plannen om op bepaalde plekken alleen nog maar mensen toe te laten die tegen corona gevaccineerd. zijn.

Wouter: “U bent politicus, u bent voor uw kiezers bezig en dan denk ik: de reden waarom u hierover twijfelt heeft te maken dat er kennelijk in uw achterban mensen zijn die hierover twijfelen. Kunt u uitleggen waarom er getwijfeld wordt?”

Farid daarover: “Een groot deel van de achterban van DENK vindt het prima om gevaccineerd te worden, maar we zien dat er soms mensen zijn die dat vanuit religieuze overwegingen niet doen.”

Fragment

Wouter de Winther en Farid Azarkan in Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen