Wopke Hoekstra ergert zich aan ‘Haagse spelletjes’ in talkshow M

Het is volstrekt zinloos om politici in aanloop naar de verkiezingen te vragen naar hun gewenste coalitie of kabinet. Toch deed Margriet van der Linden gisteren in M een poging bij Wopke Hoekstra.

Margriet van der Linden en Wopke Hoekstra © NPO

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra veroorzaakte recentelijk wat teleurstelling door in standje verkiezingsretoriek te gaan. Het CDA is al ruim tien jaar aan het regeren met de VVD, maar toch slaakte hij op zijn verkiezingscongres de volgende kreet: “De erfenis van tien jaar VVD is een reeks van gebroken beloftes.”

Speldenprikje

Wopke noemde het gisteren in de talkshow M een ‘speldenprikje’, maar daar liet Margriet van der Linden het niet bij zitten. “Vindt u daarmee dat u misschien wel eens de band met de VVD moet doorknippen? En denken: het CDA gaat het onder Hoekstra-I over een andere boeg gooien?”

Daar wilde Wopke niet op ingaan. Hij heeft er geen zin in om aan talkshowtafels coalities te gaan smeden. “Het klinkt bijna alsof u hier vast de formatie wil doen. Volgens mij zijn we daar nog lang niet.”

76 zetels

Margriet: “Daar bent u in uw hoofd toch ook wel ergens al mee bezig?”

Wopke ontwijkend: “Wij leven in een land met uiteindelijk allemaal minderheden. Er is niet één partij die straks 76 zetels heeft, dus dat je met allerlei partijen – en natuurlijk het liefst met de partijen die dichtbij je staan – straks weer gaat samenwerken, is er onderdeel van.”

Margriet: “Welke partij staat het dichtstbij vindt u op dit moment, met dat sociale programma wat u een beetje heeft herschreven?”

Wopke: “Ik ga nu alles op alles zetten om een zo goed mogelijke uitslag te realiseren voor het CDA en ik vind ook dat dat mijn taak is. Dan gaan we zometeen die formatie doen, maar laten we dat niet door elkaar laten lopen.”

Haagse spelletjes

Toen Margriet ook nog eens naar de poppetjes begon te vragen, was de maat vol voor Wopke. Margriet: “Als u premier bent, Hoekstra-I, wordt Hugo de Jonge dan weer minister van Volksgezondheid?”

Wopke: “Gaan we nou niet alleen de formatie vast doen, maar ook de poppetjes doen? Dat is het volgende favoriete Haagse gezelschapsspel.”

Margriet: “Ja, maar daar heeft u mee te maken en tot op heden gaat het u vrij goed af.”

Wopke: “Ik kom tegen die tijd gewoon bij u langs en dan kom ik in geuren en kleuren bespreken wie voor welke plek, waarom en welke keuzes we daarin gemaakt hebben. Maar in deze fase ga ik u toch een beetje respijt vragen.”

Fragment

Wopke Hoekstra in talkshow M:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen