Twan Huys pakt Thierry Baudet aan: ‘U goochelt met cijfers!’

Twan Huys heeft Thierry Baudet zondagmiddag behoorlijk stevig aangepakt in Buitenhof. Hij confronteerde de politicus met een ogenschijnlijke inconsequentie in de cijfers die hij naar buiten brengt.

Thierry Baudet en Twan Huys © Buitenhof

De partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, vindt dat Nederland een te hoge instroom kent van ‘kansarme immigranten en asielzoekers uit niet-westerse landen’. “De kosten van dit beleid zijn astronomisch: over 1995-2019 gemiddeld circa 19 miljard euro per jaar”, staat er in het verkiezingsprogramma.

Goed gestudeerd

Twan Huys vindt dat Thierry goochelt met cijfers. “Ik heb goed gestudeerd op de informatie die u publiek heeft gemaakt. Op uw website staat dat de kosten van dit beleid, de opvang van immigranten, astronomisch zijn. In Nederland kost het per jaar 19 miljard euro staat hier.”

Hij vervolgt: “Nu kijken we in het boek dat u samen met Paul Frentrop geschreven heeft en daar staat in: ‘De kosten per jaar zijn 14 miljard euro.’ Wij vroegen ons af: dat is toch geen fooi, zo’n 5 miljard? Waar zijn die berekeningen van u op gebaseerd? Kunt u dat verschil verklaren?”

‘Ik moet dit nakijken’

Thierry kon niet direct een heldere verklaring geven. “Ja, dat kan ik, maar ik vind het leuk om dat volgende week te doen als het boek uitkomt”, probeerde hij aanvankelijk.

Twan: “Nou, volgende week bent u er niet, u bent er vandaag.”

Thierry: “Het hangt ervan af of je alle immigratie neemt of niet-westerse immigratie of dat je kijkt naar….”

Twan: “Het zijn exact dezelfde teksten, alleen in het ene staat 14 en in het andere 19 miljard euro. Dan denk ik: dat is geen rekenwonderpartij dan dat Forum, als er zo’n groot verschil is.”

Thierry: “Nou, dat zou ik even moeten nakijken.”

‘Dit is uw boek!’

Twan: “We kunnen vaststellen dat het niet klopt in elk geval.”

Thierry: “Nou, ik weet niet precies waar u dit vandaan haalt.”

Twan: “Nou, dit is uw boek.”

Thierry: “Ja, maar ik weet niet waar dit…”

Twan: “Dit is uw boek. Meneer Baudet, even, we moeten het wel precies zeggen. U maakt zulke grote stappen. Dit is van uw website en dit is uw boek.”

Thierry: “Oké, als u wil dat ik even nu dan… Dan zetten we even de uitzending… Dan ga ik rustig lezen. Ik weet niet precies waar dit vandaan komt.”

Twan: “Van uw website.”

‘U goochelt met cijfers’

Thierry: “Ja, maar er zijn ongeveer 500 artikelen op de website, dus ik weet niet precies wat dat is. Ik moet dan even kijken hoe het precies zit. Ongetwijfeld gaat het even om net even een andere… In elk geval is het zo…”

Twan: “Nou ja, ik vraag het natuurlijk omdat 5 miljard een groot verschil is.”

Thierry: “Ja, natuurlijk is dat een groot verschil, maar er zijn ook een heleboel manieren om te berekenen. We hebben het allemaal uitgesplitst en dit zal net naar iets anders verwijzen. Volgende week presenteren we alle statistieken.”

Toen Thierry even later, toen het ging over corona, met cijfers over oversterfte kwam, was de maat vol voor Twan: “Meneer Baudet, u goochelt met cijfers waar echt niets van klopt.”

Reacties

De reacties op de uitzending zijn gemengd. “Vrij zinloze exercitie zojuist bij Buitenhof niemand raakt geïnformeerd, geïnspireerd of veranderd van gedachten”, aldus Op1-ster Talitha Muusse.

KRO-NCRV-journalist Jerry Vermanen: “Twan Huys heeft dit gesprek goed voorbereid. Hij gaat er fair en hard in. En als je alle lijsttrekkers van huidige Kamerpartijen uitnodigt, dan moet je Baudet ook uitnodigen. Volkomen logisch. Blijft een frustrerend gesprek.”

Er zijn ook veel mensen die Twan Huys afslachten. “Twan Huys was in zijn haast om Thierry Baudet aan te vallen in Buitenhof slecht geïnformeerd”, zegt journalist Joost Niemoller bijvoorbeeld.

Fragment

Het interview in Buitenhof:

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen