RTL en SBS minderen zwaarmoedige emoprogramma’s: ‘Al genoeg ellende’

De commerciële tv-vlaggenschepen RTL 4 en SBS 6 minderen tijdens de huidige coronacrisis met zwaarmoedige humaninterest-programma’s. Dat laten de zenderbazen van beide stations weten in het AD.

Peter van der Vorst © RTL

Er was een tijd dat zwaarmoedige emotelevisie best heel aardig scoorde, maar die is nu wel echt voorbij. Vanwege dit übersombere coronatijdperk hebben zowel RTL 4 als SBS 6 de focus verlegd naar amusement. Voor presentatoren die graag human interest maken is dat natuurlijk behoorlijk slecht nieuws.

Shift naar amusement

Marco Louwerens, de tv-directeur van Talpa, gaat voorlopig voor makkelijk amusement. “We hebben de indruk dat er op dit moment minder behoefte is aan wat wordt ervaren als programma’s over zwaardere onderwerpen. Bij SBS 6 keken er bijvoorbeeld minder mensen dan verwacht naar Mijn Leven in Hun Handen”, zegt hij in de krant.

En Peter van der Vorst, die over RTL heerst, vult aan: “De wat zwaardere human interest programma’s waren wat minder in trek. Mensen waren beperkt in hun vrijheid, er was al genoeg ellende. Groot amusement werd belangrijker. Ze wilden en willen nog steeds vermaakt worden. Even ontsnappen aan de werkelijkheid.”

Marble Mania

SBS 6 boekt momenteel veel succes met de pretentieloze tv-show Marble Mania. Marco: “Groot entertainment en actualiteitenprogramma’s zijn genres die de consument altijd al aanspreken, maar sinds de uitbraak van Covid-19 helemaal.”

En Peter: “Het gezinskijken, ik merk het bij ons thuis ook, nam toe. En ook de belangstelling voor kennisquizzen, zoals Weet Ik Veel en Bankgiro Miljonairs, nam toe. Kijkers wilden ook thuis meespelen.”

Coronaprofiteurs

Tv-zenders profiteren enorm van de coronacrisis. Er kijken veel meer mensen dan gewoonlijk naar de televisie, al lijkt de winst volgens het AD vooral naar de NPO en RTL te gaan:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen