Lilian Marijnissen vond RTL-debat in 2019 veel te mannelijk

SP-leider Lilian Marijnissen vindt het een goede zaak dat er meer vrouwelijke politiek leiders opstaan in Den Haag. Ze vond het behoorlijk onwennig toen ze in 2019 tussen alleen maar mannen stond bij het RTL-debat.

Lilian Marijnissen © Jinek

Er deden in dat jaar acht fractievoorzitters mee aan het RTL-debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen en Lilian Marijnissen was de enige vrouw. Nu, twee jaar later, worden ook de partijen D66 en PvdA geleid door een vrouw, namelijk door Sigrid Kaag en Lilianne Ploumen.

Zeven stropdassen

Een goede zaak, zegt Lilian in de Volkskrant. “Ik vind het heel leuk dat dat aan het veranderen is, in 2019 stond ik bij het RTL-debat nog tussen zeven stropdassen. Uiteindelijk denk ik: mensen stemmen op je ideeën, dat moet de overhand hebben. Bij de SP is het ook niet zo bijzonder. Van de vier fractieleiders die de SP in de Kamer heeft gehad, is met Agnes Kant en mij de helft vrouw.”

Uiteindelijk gaat het haar natuurlijk om de inhoud. Lilian vindt het belangrijk om gewonemensentaal te spreken. Ze heeft het bijvoorbeeld nooit over de ‘publieke sector’. “Weten mensen nog wat je precies bedoelt? Ik zeg dan vaak: dat wat van ons allemaal is, zoals zorg, onderwijs. Ik ben erg van de taal. Spreek in normaal Nederlands.”

Uit de euro

Eén van de belangrijkste speerpunten van Lilian en haar SP, is dat ze op termijn uit de euro willen stappen. “We willen niet nu uit de euro. We denken wel dat de euro tegen zijn houdbaarheid aanloopt. En overigens wij niet alleen.”

“Daarom is het verstandig niet af te wachten tot we in een eurocrisis zitten, maar het denken over alternatieven nu vast te starten.”

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen